Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Minden embernek vannak szükségletei. Fizikai és lelki szükségletek, amelyek nélkül nem tud teljes életet élni. Mi a fejlett világban azt gondoljuk, hogy remek kényelmes életünk van, ahol a legtöbb szükségletünk ki van elégítve. Azonban, ha jobban megvizsgáljuk lehet, hogy kiderül, hogy sok mindenben hiányt szenvedünk, ami elengedhetetlen a minőségi élethez. Miközben azt gondoljuk, hogy sokkal jobb életünk van, mint a szegényebb országok lakóinak, a felmérések azt igazolják, hogy ez egyáltalán nem így van. Hogyan lehetséges ez?

Hallott már a Maslow piramisról?

 

A fogalom Abraham Maslow, amerikai pszichológus nevéhez fűződik. Az általa kitalált piramis az emberi szükségletek 7 szintjét különbözteti meg. A piramis alján az alapszükségletek, a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen szükségletek helyezkednek el. A piramis csúcsán az önmegvalósítás áll, annak a belső késztetése, hogy a tehetségünket, a bennünk rejlő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk.

 

Szükségletek a Maslow piramis szerint:

 

1. Fiziológiai szükségletek: éhség, szomjúság, szexualitás.
2. Biztonsági szükségletek: fizikai védettség, kiszámíthatóság.
3. Szeretet, valahová tartozás szükséglete: gyengédség, viszonzott szeretetkapcsolat.
4. Elismerés szükséglete: önbecsülés, mások általi elismerés, hírnév, becsvágy.
5. Kognitív szükségletek: tudni, érteni, megismerni
6. Esztétikai szükségletek: szimmetria, rend, szépség
7. Önmegvalósítás szükséglete: elérni a bennünk rejlő lehetőségeket

 

Persze az emberek különbözők.

 

Nem mindenkiben van meg az igény, hogy mindegyik szükségletét kielégítse. A felső három a növekedés alapú szükségletek, amelyek célja a bennünk lévő lehetőségek kiaknázása. De ha megvizsgáljuk, kiderül, hogy az alsó négy szükséglet az emberek legalapvetőbb igényei, amelyek rendkívül erős hiányérzetet tudnak generálni bennünk.

 

Nézzük meg a hiány alapú szükségleteket!

 

1. Fiziológiai szükségletek: éhség, szomjúság, szexualitás. Hiánya: életveszély.

2. Biztonsági szükségletek: fizikai védettség, kiszámíthatóság. Hiánya: életveszély, neurózis, szorongás, kényszerbetegség (az egyén kényszertevékenységekkel próbálja fenntartani a biztonságérzetét, kontrollálni a helyzetet, kivédeni a bajt).

3. Szeretet, valahová tartozás szükséglete: gyengédség, viszonzott szeretetkapcsolat. Hiánya: pszichopátia, antiszociális személyiség.

4. Elismerés szükséglete: önbecsülés, mások általi elismerés, hírnév, becsvágy. Hiánya: kisebbrendűség érzése, szorongás.

 

Ha megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a mi csodálatos, kényelmes világunkban is a legtöbb ember szinte mindegyik szükségletében valamilyen hiányt szenved. A hiány pedig feszültséget szül. A feszültség pedig problémákat generál. (Ahogy az a felsorolásnál látható volt.)

 

Önnek megvan mindene?

 

Sokan nyugtatják magukat azzal, hogy „Megvan mindenem”. Ők általában a fizikai szükségletekre gondolnak. A megélhetésre, az ételre, a lakhatásra. Csakhogy az embernek ugyanilyen életbevágóan fontos a biztonság, a kiszámíthatóság. Sőt, a szeretet, a valahová tartozás szükséglete, és az elismerés is. Ha nem kapja meg, belebetegszik. Márpedig, a rohanó világunkban, szinte mindenki hiányt szenved ezekből.

1. Még országunkban is létezik a legalapvetőbb hiány: Itt nálunk is sok ember éhezik. Ezreknek nem jut megfelelő táplálék. (A megfelelő szexről nem is beszélve)

2. Bár sokan azt gondolják, hogy alapvetően biztonságos világban élünk, valójában nem ezt érezzük. A tévében látott balesetek, gyilkosságok mind az ellenkezőjét ültetik el bennünk. Az egymás után megszűnő munkahelyek, a bankcsődök, válságok pedig tovább erősítik a bennünk keletkező feszültséget.

3. Bár a látszatra sokat adunk, de valójában egyre kevesebb a szeretet napjainkban. Az emberi kapcsolatok válságban vannak, és technikai kütyükkel – tévé, számítógép, mobil – pótoljuk az értékes emberi kapcsolatainkat.

4. Vajon hányan kapnak elég elismerést? Nem kitüntetésekre gondolok, hanem számtalan apró visszajelzést, hogy jól csináljuk a dolgunkat, és értékesnek tartanak minket. Ugye egyetértünk abban, hogy talán ez hiányzik leginkább az életünkből?

 

Mit tehetünk ezek ellen?

 

Az egyik megoldás, hogy vegyük körül magunkat szeretteinkkel. Olyan emberekkel, akik értékelnek minket, akikkel jól érezzük magunkat, és akiktől megkapjuk mindazt, amire szükségünk van. Persze azért figyeljünk arra, hogy mi is próbáljuk megadni nekik mindezt!

Ha ez nem megoldható, legalább néha beszélgessünk barátainkkal. Nem telefonon, hanem személyesen. Ezek az igazi baráti beszélgetések csökkentik a feszültséget, és növelik a biztonságérzetünket.

Adjunk elismerést! Óriási hiány van elismerésben! Mindenki ki van éhezve néhány jó szóra. Arra, hogy elismerjék, hogy érezze, valóban értékes. Ha lehet, dícsérjen meg mindent és mindenkit a környezetében! Meglátja, hogy mennyivel kellemesebben telnek a napjai, és barátságosabb lesz a környezete.

Ha úgy érzi, hogy a környezete csak elszívja az energiáját, és nem tud ezen változtatni, akkor sem kell elkeserednie. Bármilyen reménytelennek látszik a helyzete, akkor is lehet megoldás. Erről is írtunk már itt:

Szabadulj ki önmagad fogságából!

 

Ha pedig szeretnénk más módon is csökkenteni a bennünk lappangó feszültségeket szedjünk Manna cseppet! Ez naponta egy perc alatt elvégezhető és észrevehető harmóniát hozhat az életünkbe. Ráadásul beindíthatja az öngyógyító mechanizmusokat, ami már egyenes út az egészséges élet felé.

 

RENDELJE MEG ÖN IS MOST AKCIÓS ÁRON! (Kattintson a linkre!)

Megrendelem

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

Érdekel a Manna csepp