Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

“10 év múlva pokol várható”. “Az emberiségnek 30 éve van hátra”. “Milliók élete fog tönkremenni”. Szinte naponta bukkannak fel ilyen és ehhez hasonló hírek. A közelgő klímakatasztrófa a 21. század egyik legégetőbb problémája, amely nem csak fizikailag terhel le bennünket, de mentális állapotunkra is rányomja a bélyeget. Egy új jelenség ütötte fel a fejét, a klímaszorongás, ami ellen az orvostudomány is tehetetlen. Vajon van kiút az emberiség számára?

Mi az a klímaszorongás?

 

A klímaszorongás jelenleg még nem szerepel a mentális betegségek listáján- de csak idő kérdése, hogy mikor kerül fel rá. De mi is ez tulajdonképpen, és miért olyan kritikus állapot?

Legegyszerűbben úgy tudnánk meghatározni, hogy az ökoszorongás a közelgő klímakatasztrófától való félelem. Tünetei nagyon hasonlóak a hagyományos szorongáshoz: ugyanúgy izzadással, szédüléssel, stresszel, pánikrohamokkal, alvászavarral vagy épp étvágytalansággal jár. A szorongást többféle érzelem kísérheti, többek között szomorúság, levertség, bűntudat, szégyenérzet, tehetetlenség. De hiszen ezek teljesen természetes érzelmek, mondhatnánk. Ugyanakkor gondoljunk csak arra, hogy milyen fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat egy érzelemdús nap után! Így már nem nehéz elképzelni, hogy ezek az intenzív érzelmek milyen kimerítőek hosszú távon.

A másik probléma pedig a folyamatos stressz, amit a tehetetlenség és bizonytalanság miatt érzünk. Ha nem tudjuk megfelelően kezelni, akkor idővel akár komoly egészségügyi gondjaink is adódhatnak. 

A klímaszorongás tulajdonképpen egy ösztönös, zsigeri emberi reakció. Alapvető igényünk a biztonság, állandóság, az éghajlatváltozás viszont Damoklész kardjaként lebeg a fejünk felett. Az emiatt érzett céltalanság, kilátástalanság pedig szépen lassan szétcincál minket.

 

A média még mélyebbre lök?

 

A média sem könnyíti meg a helyzetünket. Nap mint nap megrázó, ijesztő hírekbe, cikkekbe, videókba, képekbe botlunk. Az Internet pedig még ennél is rázósabb terep: az online újságírók a legfigyelemfelkeltőbb és legsokkolóbb módon tálalják az információkat. Ezen kívül sok reklámkampány esetén is azt látjuk, hogy a legbrutálisabb módon tolják az igazságot az arcunkba, és kihasználják negatív érzelmeinket. 

Mivel sajnos nincsen kikapcsoló gomb, ezért nem tudunk szabadulni, nem tudunk akár csak 5 percig is elfelejtkezni a témáról, mert körbevesz minket. 

A legijesztőbb pedig, hogy az emberek összefogás helyett egymást hibáztatják, erre remek példa a közösségi média.

 

A gyermekek sincsenek biztonságban

 

A klímaszorongás a gyermekeket is éppúgy veszélyezteti, mint a felnőtteket. Őket még súlyosabban érintheti ez a probléma, hiszen csak részinformációik vannak, illetve erős képzelőerejük miatt a legrosszabb forgatókönyv járhat a fejükben. A tünetek közé tartozhat a zárkózottság, szótlanság, stressz, félelem, bénultság, beszédzavar, ágybavizelés.

A felnőttek egy része viszont még így sem kíméli a fiatalokat. Az idősebb generáció tagjai közül jó néhányan mossák kezeiket, úgy állnak hozzá, hogy a gyermekek dolga, hogy megmentsék a földet. Ezzel pedig még nagyobb súlyt raknak az amúgy is bizonytalan fiatalokra.

Életünket már annyira behálózta a média, hogy a gyermekek minden egyes nap találkoznak ezekkel a hírekkel. Ha pedig felnőttként nehezen birkózunk meg a klímaváltozással, mit várunk a gyerekektől…?

 

Az ellenszer: a cselekvés

 

Ezen a ponton jogosan merül fel a kérdés: tehetünk valamit a klímaszorongás legyőzésére, vagy el vagyunk veszve? Szerencsére előbbi!

  • Az egyik legfontosabb dolog a megfelelő tájékozódás. Ne dőljünk be a szenzációhajhász újságírók lájkvadász cikkjeinek, inkább járjuk körbe alaposan a témát. Olvassunk hivatalos szervezet által publikált tartalmakat, tudósok által készített tanulmányokat. 
  • Vegyük ki aktívan a részünket a környezetvédelemből. Nézzünk körül, mit tehetünk otthon, vizsgáljuk meg szokásainkat, és ne féljünk változtatni!
  • Csatlakozzunk környezetbarát csoportokhoz, ahol szintén hasznos információkat, tippeket, trükköket zsebelhetünk be
  • Együtt könnyebb, épp ezért ne féljünk megosztani másokkal kétségeinket! Teljesen mindegy, hogy családunkkal, barátainkkal, vagy kollégáinkkal vesézzük ki a témát, a lényeg, hogy beszélgessünk!
  • A hagyományos szorongás ellen hatásos módszerek itt is segíthetnek. Tehát jöhet a meditáció, jóga, sport, séta…
  • Változtassa meg gondolkodásmódját! Próbálja meg tudatosítani magában, hogy Ön megpróbálja a lehető legtöbbet tenni a bolygóért.

 

Törjön ki a szorongás béklyójából!

 

Fontos, hogy tegyünk a környezet védelméért. De az is ugyanolyan fontos, hogy saját egészségünkről gondoskodjuk. Ha a szorongás megmérgezi családja életét, akkor is emlékezzen rá, hogy van kiút! A Mannacsepp természetes étrendkiegészítő feloldja a szorongást, segít a nyugodt lelkiállapot elérésében, és a cselekvéshez szükséges energia megszerzésében. Erősítse meg vele lelki állóképességét, hogy könnyebben viselje a hétköznapok terheit!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp