Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Nem ritka, hogy szervezetlennek és feledékenynek érzi magát, amikor stressz befolyása alatt áll. Valójában hosszú távon a stressz megváltoztathatja az agyát oly módon, hogy az befolyásolja a memóriáját. Mind az állatokon, mind az embereken végzett vizsgálatok elég egyértelműen kimutatták, hogy ez az állapot valóban befolyásolhatja az agy működését. 

Az agy információ feldolgozásában változás történik, amikor az emberek valós stresszt tapasztalnak. Úgy tűnik, hogy a stressz bármelyik típusa zavarja a megismerést, a figyelmet és a memóriát, továbbá növelheti az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémákat, beleértve a kognitív problémákat, valamint az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

A stressz és az agy

Ahhoz, hogy megértsük, miért befolyásolja a stressz a gondolkodást és a memóriát, fontos megérteni egy kicsit az agy működését. Az agy nem csupán egyetlen egység, hanem különböző részekből álló csoport, amelyek eltérő feladatokat látnak el. Ha az agy egy része aktív, előfordulhat, hogy a többi része nem rendelkezik annyi energiával, hogy saját létfontosságú feladatait ellássa. Például, ha veszélyes vagy érzelmileg megterhelő helyzetben van, az agyának az a része, amely a túlélési ösztönöket  irányítja átveheti a hatalmat, így agyának azok a részei, amelyek segítenek az emlékek tárolásában és a magasabb rendű feladatok elvégzésében, kevesebb energiát kapnak. Ezért lehet feledékenyebb, ha stressz alatt áll, vagy akár memóriazavarokat tapasztalhat traumás események során.

Hosszú távú agyi változások

Bizonyítékok vannak arra, hogy a krónikus (tartós) stressz valóban kifordítja önmagából az agyat. Ez nagyon hasonlít ahhoz, hogy mi történne, ha a teste egyik részét edzésben tartaná, míg a másikat nem. Az egyik erősebb, míg a másik gyengébb lesz. Úgy tűnik, ez történik az agyban, ha folyamatos stressz alatt van: lényegében felépíti az agynak azt a részét, amelyet a fenyegetés kezelésére terveztek, és az agynak az összetettebb gondolkodással megbízott része háttérbe szorul.

Minden stressz ugyanúgy hat? 

Míg a stressz agyra gyakorolt ​​hatása biztos, addig az már kevésbé világos, hogy pontosan milyen típusú stressz bizonyul károsnak, és növeli a memóriaproblémák kockázatát az élet későbbi szakaszában. 

Stressz és stressz között is van különbség, hiszen más az, amit egy teszt előtt tapasztal, és nagyon különbözik attól, amelyet egy autóbaleset vagy egy hosszan tartó betegség okoz. A nagyobb és hosszabb távú stressz valószínűleg sokkal rosszabb, mint a rövidebb. 

Vannak azonban további tényezők, amelyek a stresszt károsabbá teszik. 

  • A stressz kiszámíthatatlan, de ha valaki előre látja a stresszhelyzet eljövetelét, az kevésbé káros, mint ha véletlenszerűen érkezik.  
  • A stressznek nincs időkorlátja. Ha stresszes egy munkahelyi prezentáció vagy egy közelgő vizsga miatt, akkor tudja, hogy mikor lesz vége az állapotnak, ami után megkönnyebbül. Ellenben, ha nem látja a végét, például aggódik a pénzügyei miatt, nagyobb kihívást jelenthet megbirkózni vele.
  • Hiányzik a támogatás. Ha úgy érzi, hogy támogatják a stressz leküzdésében, akkor valószínűleg sikeresebben viseli azt.

Védje magát a káros stressztől

A stresszel való jobb megbirkózás érdekében fontolja meg, hogyan tudná minimalizálni a tényezőket, amelyek rontják az állapotát. 

  • Tartsa ellenőrzés alatt a kialakult helyzetet, ugyanis a kontroll, a kiszámíthatóság legyőzi a stresszt.
  • Aludjon egy jót. A stressz alvási nehézségeket okozhat, az ebből eredő alváshiány pedig súlyosbíthatja a már kialakult állapotot. Az egészséges alvási szokások kialakítása segíthet, ami magában foglalja az azonos időben történő lefekvést és ébredést, és a pihentető alvási környezet megteremtését.
  • Kérjen segítséget! A segítségnyújtás segít ellenállóbbá válni, és jobban tudja kezelni a stresszt, ami végső soron megóvhatja az agy egészségét. A korai beavatkozás a későbbiekben csökkentheti a stressz okozta szövődményeket. 
  • Változtassa meg a hozzáállását. Stressz nélküli élet nemcsak lehetetlen, de valószínűleg elég érdektelen is lenne, valójában egy bizonyos fokú stressz hasznos a növekedéshez. Az elkerülése helyett törekedjen az egészségesebb reakciókra. 

A Manna csepp segít

Tudjuk, hogy nem lehet teljes egészében kikerülni a stressz útja elől, de a Manna cseppel sokkal könnyebben felveheti a harcot. Próbálja ki még ma, és ne adjon lehetőséget, hogy testén és mentális egészségén eluralkodjon a stresszből fakadó káosz.

Olvasson tovább, és nézze meg, hogy miben is rejlik ennek a kis üvegcse Manna cseppnek az ereje.