Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

Az életünk során mindannyian küzdünk negatív gondolatokkal. A fájdalom, a veszteség, a szorongás mind-mind elő tudják hozni belőlünk a „félig üres a pohár” életszemléletet.

Ezek a gondolatok a legtöbb esetben jönnek-mennek, de időnként nem olyan könnyű megszabadulni tőlük. Ha nagy lelki fájdalom ér minket, vagy eltusoljuk és nem kezeljük a problémát, akkor ezeknek a negatív gondolatoknak tartósan a sodrásában találhatjuk magunkat!

Hogyan szabadulhatunk ki a negatív gondolatok fogságából?

„Igen, egyfajta rab vagyok, de a börtönöm nem ez a ház. A saját gondolataim vernek béklyóba!”

V.C. Andrews

Mindenki máshogy éli meg a tartós negatív gondolatokat.

Vannak, akiknek folyamatosan ott ólálkodik a gondolat a fejükben, bármit csinálnak. Nem tudnak megszabadulni tőle, a legszebb napokon is árnyékot vet a kedvükre. Másoknál viszont a lehető legváratlanabb helyzetben tűnnek fel a tolakodó gondolatok, hogy tönkretegyék a napjukat.

A legrosszabb, hogy ha nem teszünk semmit, akkor ezek a gondolatok a tudatalatti gondolati mintázatainkba is belevésik magukat!

Ha pl. levertek vagyunk, amiért nem vettek fel minket egy állásra és olyan tolakodó gondolataink támadnak, mint „Nem vagyok elég jó.”, vagy „Ezt sem tudtam megcsinálni”, akkor ezek idővel olyan tudatalatti cimkékké változhatnak, amikkel megbélyegezzük magunkat.

Ezek után nehezen tudjuk megkülönböztetni azokat a helyzeteket, ahol valóban valami hiányosságunk miatt nem sikerült valami azoktól, ami rajtunk kívül álló okok miatt fúlt kudarcba.

A gondolataink ösztönösen a magunkra aggatott cimkéhez kanyarodnak ilyenkor vissza és a legtöbbször magunkat okoljuk.

Mit lehet tenni ez ellen?

Az alábbi módszereket érdemes kipróbálnia, ha szabadulni szeretne a negatív gondolatok béklyójából:

1) Általános kijelentések helyett mindig az adott helyzetet mérlegelje!

Könnyű elvesznünk az általánosítás egyszerűségében. Ha valami nem sikerül és olyan gondolataink támadnak, hogy „Nekem sosem sikerül semmi.”, akkor egy idő után megerősítjük magunkban ezt a tévképzetet. Sőt mi több, tudatalatt olyan döntéseket hozunk, amik tényleg a bukás felé terelnek minket!

Ezért érdemes elhagynunk ezeket az általánosító kijelentéseket és mindig az aktuális helyzetet megvizsgálni. Ha például nem sikerült valami, akkor alaposan átgondolni, hogy miért nem és felmérni, hogy pontosan mennyi szerepünk is volt a bukásban.

2) Racionalizáljuk a negatív gondolatokat és találjuk meg mi áll a hátterükben!

A negatív gondolatok nagy része erős érzelmekből születik – ezért is tudnak annyira hatni ránk. Sokszor viszont nem egyértelmű, hogy mi áll a hátterükben. Ha valaki úgy érzi, hogy nem méltó a szeretetre, az lehet, hogy gyerekként nem kapott elég szeretetet, törődést. Vagy ha valaki rendszerint a legkisebb konfliktusra is „robban” annak lehet, hogy egy korábbi párkapcsolati problémáira vezethető vissza.

Ezért érdemes megtalálni a negatív gondolatok forrását és magunkal kedvesen, türelmes módon feloldani azt.

3) Beszélgessünk a problémánkról őszinte barátokkal!

Hajlamosak vagyunk a saját problémáinkat mélyebben megélni, mint másokét. Ezen kívül könnyen el tudunk veszni a saját gondolataink között és úgy érezhetjük, hogy reménytelen kisilabizálni őket. Ezért kifejezetten hasznos tud lenni egy segítőkész barát, akiben megbízunk.

Ha beszélünk neki a minket kínzó negatív gondolatokról, akkor egyrészt könnyebbé válhat a teher, másrészt meglepődhetünk azon, hogy mennyit segíthet egy másik ember látásmódja! Én magam is számtalanszor törtem hetekig a fejem látszólag megoldhatatlan problémákon, míg végül egy barátom pár perc alatt rávágta az egyértelmű megoldást, ami végül kiutat kínált a helyzetből.

+1: A pozitív megerősítés. Erről a témáról a következő levelünkben, 3 nap múlva fogunk bővebben beszélni. Akkor megismerheti, hogy miért is olyan fontos a tudatos pozitivitás és hogyan használhatja arra, hogy kiegyensúlyozottabb, sikeresebb és boldogabb legyen.

 

Örömteli napokat kíván Önnek a Manna Csepp csapata!