Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Különösen negatívnak és lehangoltnak érzi magát ebben az időszakban? Nincs egyedül. A depresszió egy olyan formája ez, amely általában ősszel kezdődik, amikor a nappalok rövidülnek és kevesebb a napfény. Aggodalomra semmi ok, nem ez a legrosszabb, valójában január harmadik hétfője érdemelte ki az év legnyomasztóbb napja címet! Viccet félretéve, megmutatjuk, hogy mit takar a szezonális depresszió, és mit lehet tenni ellene. D

Az évnek ez az időszaka közismerten sivár kiváltképp, hogy az igazi tél még csak most érkezik.  Az idei tél kettős depressziót hozhat számunkra, hiszen éppen kilábaltunk a COVID okozta szomorúságból és elszigeteltségből, a nyakunkba zúdult egy újabb adagnyi aggodalom. A jó hír az, hogy a szezonális depresszió ellen, és az ebből fakadó tünetek enyhítésében sok mindent tehet. Először azonban tudjunk meg egy kicsit többet a szezonális érzelmi zavarról.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Mi az a szezonális depresszió?

Jellemzője a szezonalitásában rejlik, ugyanis csak évszakokhoz köthető a tünetek megjelenése, ezért innen ered a másik elnevezés, a „téli blues”. 

Okai nem teljesen tisztázottak, de összefüggésbe hozható az agy biokémiai egyensúlyának hiányával, amelyet súlyosbít a rövidebb nappali órák és a napfény csökkenése. Az emberek eltolódást tapasztalnak biológiai belső órájukban, ami azt okozhatja, hogy kiesnek az addig megszokott napirendjükből. 

A kutatások azt mutatják, hogy a napfény hiánya csökkenti a szerotonin (boldogsághormon) szintjét, miközben növeli a melatonint (alvást elősegítő hormon). A hormonok változása megzavarja a normál napi ritmust. Ennek eredményeként egyesek már nem tudnak alkalmazkodni a szezonális eltérésekhez, ami alvás-, hangulat- és viselkedésbeli változásokhoz vezet.

Mik a szezonális depresszió tünetei?

Hangulatváltozásokat és a depresszióhoz hasonló tüneteket lehet tapasztalni, mint például szomorúság, érdeklődés elvesztése, energiaszegénység, reménytelenség, izgatottság és koncentrációs nehézségek. Ezenkívül gyakori tünetei, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, a következők lehetnek: 

  • túlalvás (hiperszomnia),
  • túlevés, különösen a szénhidrát utáni vágy,
  • súlygyarapodás,
  • szociális visszahúzódás.

Kiket érint? 

Az évszakhoz köthető depresszió bárkit érinthet, de gyakrabban fordul elő súlyos depressziós vagy bipoláris zavarban szenvedőknél, illetve akiknek más mentális zavarai is vannak. Összességében viszont elmondható, hogy azok az emberek, akik a világ olyan részein élnek, ahol télen rövidebb a nappali órák száma, nagyobb kockázatnak vannak kitéve. 

Szerencsére van megoldás, hogy tudatosan tegyünk a téli blues ellen. Az utazzuk el mielőbb egy fehérhomokos terngerpartra is egy opció lehet, de ennél vannak azért költségkímélőbb lehetőségek is. 

Elegendő D-vitamin 

Mivel a téli hónapokban nehezebb D-vitaminhoz jutni, ügyeljen a szükséges mennyiség bevitelére. 

Fény, természetes fény 

Engedjen be minél több természetes fényt, és amikor csak teheti, nappal se kapcsolja fel a világítást. 

Pakolja magát körbe növényekkel 

A növényekről kimutatták, hogy enyhítik a depresszió és a szorongás tüneteit, különösen a hosszú tél során. 

Fizikai aktivitás

Ha úgy is érzi, hogy fáradt és semmihez nincs ereje, na akkor vegyen erőt magán, és végezzen valamilyen fizikai aktivitást, lehetőleg a szabadban. Ne gondolja túl! Napi 20 perc séta is számít. 

Tartsa az ütemtervet

Igyekezzen a lehető legjobban és következetesen betartani a napirendjét, beleértve az étkezést, a fizikai aktivitást és az alvást. 

Nevessen sokat

Szokták mondani, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, és egyben a legjobb stresszoldó is. Kapcsolja be kedvenc vígjátékát, vagy nézzen meg egy összeállítást ostoba állatvideókból, de a legjobb, ha mindezt társaságban teszi. Az öröm és az emberi kapcsolatok előtérbe helyezése erőteljes pozitív hatással van a hangulatra.

Végezetül pedig legyen tudatos és előrelátó. Ne várja meg, hogy mentális egészsége veszélybe kerüljön. A Manna csepp segít Önnek, hogy felülkerekedjen a depresszió okozta problémákon. Olvassa el a részleteket, hogy napi pár cseppel hogyan tudja támogatni lelki egészségét.