Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Lehet, hogy nem tud aludni vagy épp ellenkezőleg, túl sokat alszik. Folyamatosan megbetegszik, esetleg felpuffad? Netán nehezen koncentrál, feszült vagy éppenséggel fáj a háta? Az internetet böngészve számos cikk olvasható arról, hogy a feltételezett kortizol-egyensúlyhiány számos egészségügyi problémához vezet, és a javaslat, hogy mindenki vizsgáltassa meg a kortizol szintjét. Mi most felfedjük a titkot a hormonról, mindent megtudhat róla, de addig is, senki ne az internetről diagnosztizálja és gyógyítsa magát. 

Mi a kortizol? 

A kortizol, más néven stresszhormon, egy vegyi anyag, amely segít szabályozni szervezetünk stresszre adott reakcióját, és ami összeköti az elmét és a testtel.  Szinte minden szervben van egy receptor, amely reagál a kortizolra. Kulcsfontosságú a napi működésünk elősegítésében, akár a vérnyomás szabályozásában, akár a gyulladások leküzdésében.

Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kortizol egyensúlyhiánya felelős a különféle betegségekért, még akkor sem, ha az emberek szeretnék megtudni mi történik a testükkel, és szeretnének olyan bűnöst találni, amin tudnak is javítani. 

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Mit csinál a kortizol?

Amikor stresszt tapasztalunk, az agyban található borsónyi agyalapi mirigy jelzéseket ad a vesék tetején elhelyezkedő mellékvesének, és arra készteti őket, hogy kortizolt válasszanak ki és szállítsanak a véráramba.

Kortizolt bocsát ki, ha kézzelfogható fenyegetéssel találkozunk, például ha egy medvével találkozunk túrázás közben, de akkor is, ha baljóslatú munkahelyi e-mailt kapunk. Minél fenyegetőbbnek érzékelünk egy eseményt, annál több kortizolt termelünk. A kutatók gyakran használják a nyilvános beszédet a kortizolszint tanulmányozásának eszközeként, mivel minden olyan helyzetben, amikor társadalmilag értékelnek bennünket, hajlamosak vagyunk gyors kortizolszint-emelkedést produkálni.

Ez az evolúció ajándéka: a kortizol segít mozgósítani azt az energiát, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy szembenézzünk a veszéllyel, vagy elmeneküljünk az elől azáltal, hogy megemeli a vérben lévő glükóz mennyiségét. Mennyisége a nap folyamán ingadozik, emelkedik, amikor felébredünk, és leesik, amikor elalszunk. A kortizol egészen addig a barátunk, amíg nincs belőle túl sok.

Mi történik, ha magas a kortizol szintje?

Akkor működünk a legjobban, ha megfelelő a kortizol egyensúlyunk. A krónikus stressz azonban idővel megemelheti a kortizol alapszintjét, ami következmények sorozatához vezethet. A tartósan magas kortizolszint gyengítheti az immunrendszert, valamint megemelheti a vércukorszintet és a vérnyomást. A kortizol és az alvás között is szoros kapcsolat van: a hormonszintnek csökkennie kell ahhoz, hogy teljesen kipihenhessük magunkat.  

Mivel ez egy nagyon fontos hormon a mindennapi működéshez, az egyensúlyhiány felborulása fáradtságot és ingerlékenységet is okozhat, ez pedig viselkedési problémákat fog eredményezni. Egyes mentális egészségi állapotok, köztük a depresszió és a poszttraumás stressz-zavar kortizol-egyensúlyzavarral járnak. Előfordulhat súlygyarapodás, fáradtság és alvászavar. Egyeseknek megemelkedhet a vércukorszintjük és vérnyomásuk is. Ezen tünetek tapasztalása azonban nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag a kortizol a hibás, ez a hormon csak egy bűnös, amelyre az emberek rámutathatnak, ha nincs más egyértelmű magyarázat egészségügyi gondjaikra. 

Csökkenthető a kortizol szintje?

A jóga és a meditáció segíthet csökkenteni a kortizolszintet. Az is hasznos lehet, ha naponta öt percet szánunk az ellazulásra és az elme pihentetésére. A testmozgás a kortizol szabályozásában is hasznos lehet, különösen a mérsékelt fizikai aktivitás, például a kocogás vagy a kerékpározás. Ezek a mozdulatok arra késztetik a testet, hogy tükrözze a stresszre adott reakcióit, megemelve a pulzusszámot, majd csökkentve azt, ha abbahagyja az edzést. Ez a ciklus hatékonyan edzi testünket, hogy megfelelően reagáljunk egy valós stresszhelyzetre. 

Mit tehet még? 

Alapvető és legfontosabb cél, hogy csökkentsük a stresszt, de ha nem tudjuk elkerülni, akkor igyekezzünk a lehető legjobb módon kezelni. A Manna csepp gyógyírt jelent a stressz okozta kellemetlen mellékhatások elkerülésében. A virágok esszenciája feloldja a lelki blokkokat, hogy a kellemetlen érzés ne telepedjen testére és lelkére.

Használja a Manna cseppet minden nap, hogy a gond és feszültség helyet a nyugalom járja át testét és lelkét egyaránt.

Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.