Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Legyen szó felhalmozódott munkahelyi feladatokról, fontos állásinterjúról vagy egy szeretett személy haláláról, időről időre mindenki más-más fokú stresszt él át. Kis adagokban a stressz előnyös lehet. Motiválhat céljaink elérésében, és segíthet a feladatok hatékonyabb végrehajtásában. A stressz kulcsfontosságú az emberi túléléshez, de a túl sok káros lehet az egészségére.

Ha hetekig vagy hónapokig stresszesnek érzi magát, a stressz megnehezítheti a koncentrációt, megzavarhatja az alvást, és úgy érezheti, hogy nem tudja legyőzni élete kihívásait. Időnként kiégettnek, esetleg depressziósnak is érezheti magát.

Szükséges különbséget tenni a stressz és a depresszió tünetei között, mert míg az egyik a kiváltó állapot megszüntetésével kezelhető, addig a másik súlyosabb és hosszan tartó állapot, amely másfajta kezelést igényel.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Mi a különbség a stressz és a depresszió között?

A stressz nem mentális egészségi állapot. Ennek nyilvánvaló kiváltó oka van, például egy költözés, válás vagy betegség, és általában az élet eseményeinek változásával feloldódik. Azonban, ha az állapot hosszú ideig fennáll, úgy mentális egészségügyi problémákhoz, például szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

A depresszió viszont már mentális egészségi állapot, amely orvosi kezelés igényel. Míg a stressz életeseményekhez kapcsolódik, a depresszió akkor is előfordulhat, ha az életben minden rendben van – és jelenléte évekig is eltarthat. 

A stressz gyakori jelei

A stressz az élet normális része. Egy kis stressz jótékony és motiváló is lehet, de a túl sok magas vérnyomáshoz, súlygyarapodáshoz és akár szívbetegséghez is vezethet. Létezik néhány kulcsfontosságú módszer, amellyel a szervezet tudatja Önnel, ha túl sok stresszt tapasztal. Néhány figyelmeztető jel:

 • Képtelen koncentrálni, és nehezére esik feladatokat elvégezni. 
 • Problémák az elalvással vagy éppen az ébren maradással.
 • Túlterheltnek érzi magát.
 • Memória problémák.
 • Változások az étkezési szokásokban. 
 • Düh vagy ingerlékenység érzése.
 • Gyakori betegeskedés.
 • Fej- és testfájdalmak.

A depresszió gyakori jelei

A depresszió olyan mentális egészségi állapot, amely megzavarja az egyén azon képességét, hogy elvégezze a napi funkciókat. Szomorúság és az egykor élvezetes tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése jellemzi. A depresszióról akkor beszélhetünk, amikor egy személy depressziós hangulatot és a következő tünetek többségét tapasztalja legalább két hétig.

 • Szomorúság és reménytelenség érzése.
 • Elzárkózás más emberektől.
 • A hobbik és tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése.
 • Folyamatos düh érzése. 
 • Többet vagy éppen kevesebbet eszik. 
 • A szokásosnál többet vagy kevesebbet alszik
 • Energia és motiváció hiánya.
 • Nyugtalanság, ingerlékenység és izgatottság érzése. 
 • Bűntudat érzése. 
 • Öngyilkos gondolatok.

Hogyan kezeljük a stresszt és a depressziót?

Ha annyira stresszesnek érzi magát, hogy az akadályozza a munkahelyi teljesítőképességét, a megfelelő emberi kapcsolatait, akkor sok mindent megtehet, hogy egészséges szintre csökkentse. 

Testmozgás – A fizikai aktivitás endorfint, a jó közérzetet okozó vegyi anyagokat szabadít fel az agyban. Az endorfin javítják az alvási képességet is, ami viszont csökkenti a stresszt.

Nevetés – A barátokkal való találkozás és a nevetés csökkentheti a stresszt, ugyanis egy jóízű kacagás endorfint szabadít fel, ami elősegíti az általános jó közérzetet.

Tanuljon valami újat – Új célok kitűzése, legyen az egy új nyelv vagy hobbi vagy elsajátítása, önbizalmat épít, ami szintén segíthet a stressz leküzdésében.

Kerülje az alkoholt és a drogokat – Sokan használnak alkoholt vagy kábítószert, hogy átmenetileg megszabaduljanak a stressztől, de ez hosszú távon csak súlyosbítja a problémáit.

Önkénteskedjen – Önkéntes vagy közösségi munkával segíteni másokon, más perspektívába helyezheti a problémáját. 

Meditáció – A meditáció lehetővé teszi, hogy összpontosítsa gondolatait, lecsillapítsa a zavaros aggodalmakat, amelyek elhomályosítják elméjét. 

Idejében kezelje a felbukkanó stresszt, mellyel egyúttal megelőzheti a depressziót is. Ne engedje, hogy nyugtalanító érzések cikázzanak Önben. A Manna csepp hatékony megoldást nyújt, hogy még csírájában elfojtsa ezeket a stresszes gondolatokat.