Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

A stressz hullámvasútjára felülve hol lassan kúszik felfelé, hol pedig hirtelen elszabadulva zubog lefelé. Minden ember egyedi módon érzi és éli meg, és mindenkinek megvan rá a saját testi és lelki válasza. A legtöbben érezzük a stressz hatását akár egy közelgő munkahelyi bemutató, akár egy kellemetlennek ígérkező találkozó, vagy az újabb csekkek miatt. Annak ellenére, hogy valamilyen formában már átélte, lehet sok mindent nem tud a stressz részleteiről, a különböző típusokról, és arról, hogyan lehet a legjobban kordában tartani.

Mi a stressz?

A stressz a szervezet reakciója egy adott eseményre – vagy az eseménnyel kapcsolatos gondolataira és érzéseire. Különbözik a szorongástól, ami a test belső reakciója a stresszre, egyben egy állandó állapot is, még akkor is, ha nem kötődik közvetlen vagy konkrét átélt fenyegetéshez.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Ezzel szemben a stressz az, ahogyan az emberek reagálnak egy közelgő vagy éppen aktuális eseményre, például egy nagy vizsga előtt. Ezekben az esetekben a stressz érzése meglehetősen azonnali, de ez az érzés általában el is tűnik, amikor az esemény véget ér. Bármilyen furcsa is, de a stressz lehet pozitív is, és valakit arra motiválhat, hogy tartsa be a határidőt, vagy a legjobbat hozza ki a munkájából. Az állandó stresszes állapot azonban egészségügyi problémákat is okozhat, ezért fontos felismerni a stressz érzését, és annak kezelési módjait.

A stressz kiváltó okai

A stressznek nincs egyetlen konkrét oka, számos lelki és fizikai dolog kiválthatja:

 • rossz munkahelyi teljesítményértékelés,
 • betegség,
 • egy traumatikus esemény megélése,
 • erőszak szemtanúja vagy célpontja,
 • párkapcsolati problémák,
 • pénzügyi feszültség.

A stressz típusai

A legtöbb ember a stresszt általános kifejezésként használja, de valójában ez inkább egy gyűjtőfogalom. A stressz három fő típusát különböztetjük meg, és ennek eredményeként mindegyik típus másképp érezteti a hatását. 

Akut stressz

Ez az elszabadult hullámvasút fajta érzés. A kis stressztényezők nagy káoszba halmozódhatnak fel. Például ugyanazon a napon van egy nagy projekt határideje, amikor reggel pont nem indul az autó, sőt már arra sem emlékszik, hogy bezárta az ajtót vagy sem. A probléma megoldásával a stresszes állapot is megszűnik. 

Epizodikus, akut stressz

Ezt a stressz típust megélő emberek egyik kisebb stresszből a másikba csaponganak. Stressz szintjük emelkedik majd pedig csökken, és általában nagyon erősek a reakcióik. Az ilyen típusú stressz fizikai feszültséget és haragot válthat ki.

Krónikus stressz

Az ebben az állapotban élő emberek állandóan jelenlévő stressz-érzettel küzdenek, amelyeket rajtuk kívül álló helyzetek okoznak.

A krónikus stressz tünetei a következők:

 • Fokozott szívverés és vérnyomás.
 • A szívinfarktus és a stroke fokozott kockázata.
 • A keringési rendszer gyulladása, amely befolyásolja a szívműködést.
 • Magasabb koleszterinszint.

Három módszer a stressz kordában tartására

Mindenkinek van egy saját, bevált trükkje a stressz kezelésére. Vannak akiknek a testmozgás a megoldás, míg mások szeretik valakivel megbeszélni és kibeszélni problémát. A javaslat az, hogy a stresszoldás lehetőleg a következő három pont köré épüljön: 

 • Rendelkezzen egy szociális, támogató hálóval, ami családot, barátokat, szomszédot, vagy ezek mindegyikét fogja össze. A lényeg, hogy legyen egy csapat a háttérben, akikre számíthat.  
 • Végezzen rendszeres testmozgást. Tegyen egy sétát, fusson pár kilométert vagy járjon edzőterembe. A lényeg, hogy mozogjon. 
 • Aludjon eleget! A fáradtság fokozza a stresszt, így fordítson kellő figyelmet az elegendő alvásra. 

 

Ha egyedül nem megy

Van amikor elménk megálljt parancsol, és kell egy kis segítség, hogy könnyebben átlendüljünk az akadályon. Ekkor kell segítségül hívni a Manna cseppet, amelyek apró üvegcse, de a tartalma felveszi a versenyt a stresszel. A Manna csepp feloldja a lelki blokkokat, hogy a mindennapok nehézségei ne menjenek a mentális és testi egészsége kárára. 

Kattintson most, és még ma szerezze be magának, hogy véletlenül se kerüljön a stressz és a szorongás hálójába.

Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.