Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Karácsony közeledtével érzi a nyomást? Egyre feszültebbek a mindennapjai? Senkit ne hibáztasson emiatt, főleg ne a karácsonyt, de figyeljen oda, ha nem akar bekerülni ‘az utálom a karácsonyt’ csoportba. Bár kevés kutatás folyik a témában, a karácsonyi időszak általában sok ember számára stresszes. Szorongást, rossz hangulatot vagy depressziót és magányt okozhat, és múltbeli traumákat válthat ki, különösen a családjuktól elszakadtak számára. Számos oka van annak, hogy az évszak hozzájárulhat a rossz mentális egészséghez, és a karácsony okozta nyomás ezt súlyosbítja.

A karácsonyi időszak az öröm időszaka – a szeretteinkkel való együttlét és a kedves, boldog emlékek megosztása. Ha hagyományosan a karácsonyra gondolunk, akkor egy család képe jelenik meg az asztal körül, rengeteg étellel és itallal, és mindenki jól érzi magát. A valóság sajnos az, hogy sokszor nem erről van szó. Mi legyen a menü? Miből vegyem meg a hozzávalókat? Mindenkinek van már ajándék? Vajon sikerül a tavalyinál is értékesebb ajándékot adnom? A meghitt karácsony helyett általában tele van káosszal, de sokan még mindig nem tanulták meg elengedni a „tökéletes karácsony” gondolatát. Ez a velünk szemben támasztott elvárás (gyakran önmagunktól) egy újabb stresszforrás, amelyre egyszerűen nincs szükségünk.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Családi idő

Azok számára, akik közel állnak a családjukhoz, a karácsony a tökéletes ürügy arra, hogy újra összejöjjenek, felidézzék a múltat és új, boldog emlékeket alkossanak. Valójában azonban ez sok emberben feszültséget okozhat. Azoknak, akiknek nincs családjuk, az ünnepi időszak a magány és az elszigeteltség időszaka lehet. 

A mocskos anyagiak

A megélhetési költségek emelkedése mellett jelenleg talán a leglátványosabb stressztényező. Emellett már november azt érezhetjük, hogy el kell kezdeni vásárolni a karácsonyi ajándékokat, élelmiszereket és minden apróságot, ami a nyomás érzését kiválthatja. A gazdasági helyzet miatt azonban mindez még nehezebbnek tűnik, mégis az utolsó dolog, amit ilyenkor tenne, hogy ajándék nélkül hagyja a szeretteit. Ez az érzés végül bűntudatot és szorongást idézhet elő. Ne érezzen bűntudatot! Helyette közelítse meg máshogyan, például legyen tudatos a vásárlások alkalmával. 

Határok felállítása

A határok felállítása bűntudatot válthat ki, de létfontosságú pénztárcánk és ezzel együtt mentális egészségünk védelmében. Talán még időben van, ha idén korlátozza a kiadásait, így a stresszt is távolt fogja tudni tartani magától. Ajándék helyett koncentráljon arra, ami igazán boldoggá teszi karácsonykor. A tárgyak halmozása és a harmadik rénszarvasos pulóver ajéndékozása helyett összpontosítson a szeretteivel való minőségi időtöltésre. 

 

Prioritás

Tartsuk észben, mi az, ami fontos! A túlköltekezés beárnyékolhatja a karácsony igazi hangulatát. Ha a költségek meghaladják a havi rendelkezésre álló keretünket, akkor ne feledjük, hogy a barátokkal és a családdal való kapcsolatunk sokkal fontosabb, mint az anyagias dolgok. 

Ne essünk kísértésbe! 

Az ünnepek alatt szinte lehetetlen teljes mértékben elkerülni az üzleteket és bevásárlóközpontokat, de ha limitáljuk az ezeken a helyeken eltöltött időt, akkor az segíthet mérsékelni a kiadásokat. Kezeljük az impulzus vásárlásokat azáltal, hogy csak annyi készpénzt viszünk magunkkal, amennyit elkölthetünk a vásárlások alkalmával, és hagyjuk otthon a bankkártyánkat.

Stressz helyett séta 

A séta csodát művel, és az ünnepi időszakra jellemző stressz ellenszere lehet, ha egyszerűen csak sétálunk egyet. A rendszeres mozgás csökkenti a feszültséget és mellette még javítja is a hangulatot. Ennél már csak az a jobb, ha az egész család kimozdul a televízió elől, és együtt tesznek egy nagy sétát. 

Érezzük jól magunkat

Már a falra mászik az All I want for Christmas című daltól? Engedje el és nevessen rajta. A lényeg, hogy lazuljon és érezze jól magát. A fa díszítése és a karácsonyi sütik készítése közben hangolódjon az ünnepekre, és felejtse el a többi teendőt, csak érezze jól magát, nevessen sokat, ami köztudottan hozzájárul a stressz elleni küzdelemhez.

Szánjunk időt magunkra is

A karácsony készülődés nem egyszemélyes háború kell, hogy legyen. Ne akarjon mindent egyedül intézni, hogy utána testileg és lelkileg kifacsarva dőljön be a fa alá. A mindennapos teendők mellett szakítson időt olyan tevékenységekre, amiket pihentetőnek talál, amitől fel tud töltődni, például olvasson, nézzen meg egy filmet vagy menjen el masszázsra.

A stressz, a ránk nehezedő nyomás és a szorongás érzése egész évben rányomhatja bélyegét lelkünkre és mindennapjainkra. Ne engedje, hogy a nyomasztó érzések eluralkodjanak! A Manna csepp feloldja a blokkokat, segít Önnek, hogy könnyebb és stresszmentesebb legyenek a mindennapok. Kattintson, és tudja meg, hogy miben rejlik a MAnna csepp ereje, és hogyan tud Önnek segíteni.