Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Túrázás közben élvezi a friss levegőt és a buja környezetet, amikor meglát egy kígyót az ösvény közepén. Mielőtt elméje tudatosan felismerné a fenyegetést, összeszorul a gyomra, a szíve hevesen dobog és elkezd izzadni. A kígyót látva a szeme elküldi ezt az információt az agyának – konkrétan a hipotalamusznak, az agy azon részének, amely olyan hormonokat választ ki, amelyek figyelmeztetik teste többi részét, hogy itt az ideje „harcolni vagy menekülni”. Ez történik a testtel, amikor stresszel találkozik.

Mi a harc vagy menekülés reflex?

Egy stresszes esemény hormonális események sorozatát idézi elő, amelyet HPA-tengelyként (hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg tengely) vagy stresszreakcióként ismerünk. A hormonok (legfőképpen a kortizol hormon) átjárják a testet, hogy felkészítsék a szervezetet a kígyó elleni küzdelemre. A harcolj vagy menekülj reakció során a test megpróbálja felállítani a prioritásokat, így minden, amire nincs szüksége van az azonnali túléléshez, háttérbe kerül. Ez azt jelenti, hogy az emésztés, a szaporodási és növekedési hormon termelés, valamint a szövetek helyreállítása átmenetileg leáll. Ehelyett a test minden energiáját a legfontosabb prioritásokra és funkciókra fordítja.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Mit tesz a krónikus stressz a szervezetben?

Testünk és elménk jól felkészült az alkalmankénti akut stresszhelyzetek kezelésére. Képzelje azonban el, hogy az a kígyó mindenhová követi, és minden egyes alkalommal, amikor meglátja, összerezzen. Az lenne a krónikus stressz, ami bizony nem jó. Eltérően az akut stressztől, amely egy adott eseményre adott reakció, a krónikus stressz egy állandó nyomás vagy túlterheltség hosszú ideig tartó érzése. 

Testünk úgy lett kialakítva, hogy válaszoljon egy fenyegetésre, és amikor szembesülünk vele, felkészül a menekülésre vagy a harcra. Ha azonban a fenyegetés soha nem múlik el, akkor a harc és a menekülés állandó jelleget ölt anélkül, hogy lazulnánk. Ez véget nem érőnek és reménytelennek tűnhet, aminek végül mentális és fizikai egészségügyi következményei is lehetnek. 

A krónikus stresszt átélő személy izomfájdalmat, fejfájást, fogcsikorgatást, álmatlanságot, fáradtságot, feledékenységet és/vagy koncentrálási nehézségeket tapasztalhat. Néha a szociális kapcsolatokban  is érezteti hatását, így ingerlékenyebb lesz másokkal szemben, vagy kerüli őket. 

Hogyan csökkenthető a krónikus stressz?

Ha azt gyanítja, hogy krónikus stressztől szenved, fontos, hogy proaktívan foglalkozzon azzal. 

  • Bármilyen nehéz is lehet, de próbáljon meg időt szánni magára, még ha csak 5 percről is van szó. 
  • Olyan dolgok, mint az éber figyelem, a testmozgás és a naplóírás hasznosak a stressz csökkentésében. 
  • Fontos, hogy az olyan rutinszerű dolgok kapjanak nagyobb hangsúlyt, mint az alvás és az étkezés. Ebbe beletartozik, hogy megtanuljunk szigorúbb határokat szabni a munka és a magánélet között. Ettől még nem lesz rossz ember, csak saját magát és jólétét helyezi előtérbe.

A Manna csepp, bár nem tud segíteni a kígyó láttán fellépő félelem és stressz érzésén, de a folyamatos stressz érzésének megszüntetésében a segítségére lehet. Használja a Manna cseppet minden nap, hogy a mentális blokk feloldásával teste és lelke is nyugalomra találjon.

Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.