Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

Legutóbbi levelünkben beszéltünk arról, hogy miképp tudják megmérgezni a boldogságunkat a negatív gondolkodási mintázatok.

Ha folyamatosan olyan negatív gondolatokkal bombázzuk magunkat, mint „Miért rontok el mindig mindent?”, vagy „Kövér vagy és ezért nem szeret senki.”, akkor ezek idővel beépülnek a tudatalattinkba és egy negatív gondolkodásmód kialakulásához vezetnek.

Hogyan törhetünk ki a negatív gondolkodásmódból és hogyan válhatunk pozitívabbá? Lehet, hogy meglepő, de a megoldás különböző célok létrehozása és elérése lehet!

„Időzz el az élet szépségén. Figyeld a csillagokat és lásd, ahogy velük szaladsz.”

Marcus Aurelius

Kutatók megállapították, hogy célok felállításával és megvalósításával tudjuk a leghatékonyabban lecserélni a negatív gondolkodásmódunkat pozitívra.

A negatív gondolkodásmód nem napok alatt alakul ki; ezért sajnos nem lehet azzal megváltoztatni, hogy azt mondjuk, hogy mától nem így gondolkodunk.

Viszont ha tudatosan elkötelezzük magunkat a változás mellett és rendszeres lépéseket teszünk a problémák megoldásáért, akkor kigazolhatjuk az elménk kertjét és elszórhatjuk benne a pozitív életszemlélet magvait.

Habár a negatív gondolatok fogságában nehéz lehet rávennünk magunkat ezekre, higgye el, hogy hosszú távon megtérülnek az erőfeszítései!

Mi a „jó” cél ismérve?

Az, hogy egyértelmű, megvalósítható és számunkra fontos.

Így állítson fel jó célokat!

1) Készítsen listát a céljai eléréséhez vezető lépésekről!

A legtöbben viszonylag könnyen be tudják azonosítani a negatív gondolatok mögötti problémát és a vágyott eredmény képét is képesek vizualizálni. Viszont az odáig vezető út első lépésre sokszor nem egyértelmű! Érdemes ezért listát készítenünk azokról a lépésekről, amik elvezetnek odáig. Itt se feledjük el, hogy a lépések is legyenek egyértelműek és megvalósíthatóak.

2) Mérje a haladását!

Sokan azért hagyják félbe a célok elérését, mert úgy érzik, hogy nem haladnak semmit. Ezért kiemelten fontos, hogy figyeljük a lépéseinket és ismerjük el a haladásunkat. Ha látjuk, hogy mennyi utat tettünk már meg, sokkal könnyebbé válik az út többi része!

3) Ne féljen megváltoztatni a tervét, amikor szükséges!

Csábító lehet magasra tenni a lécet, de legtöbbször nem érdemes. Nyilván látványosabb egy 20 kilós fogyás, mint egy 5 kilós, viszont sokszor a cél elérhetetlensége miatt félúton abbahagyjuk és csak a keserűség marad. Ha út közben úgy érezzük, hogy túl sokat vállaltunk, vagy a célunk lépései nem megfelelőek, ne szégyelljünk változtatni a terven!

4) Keressen valakit, aki támogatja a céljai elérésben!

Sokat segít, ha van valaki aki figyeli a fejlődésünket és támogat, amikor kell. Ez lehet egy edzőpartner, egy beszélgetőtárs, vagy a partnerünk. A lényeg, hogy legyen valaki akivel át tudjuk beszélni a kihívásainkat, a kételyeinket és aki tud visszajelzést adni nekünk.

5) Készítsen mérföldköveket!

4-5 lépésenként érdemes elhelyezünk 1-1 mérföldkövet. Ha például az a tervünk, hogy idén ledobunk 10 kilót, akkor az első ilyen mérföldkő lehet mondjuk 3 kilónál. Ezek motiválni tudnak minket arra, hogy elérjük őket és a haladásunk bizonyítékai is! Az ilyen mérföldkövek elérésénél érdemes magunkat megjutalmazni – például a fenti, fogyásos példánál egy szelet tortával. 🙂

6) Ne féljen segítséget kérni!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egyedül próbálják megoldani az összes problémájukat. Az ember alapvetően társas lény és senki nem tud mindent önmaga megoldani. Ha úgy érezzük, hogy elakadtunk, nem tudunk továbblépni, vagy felhagynánk a célunk elérésével, legyen bátorságunk segítséget kérni egy baráttól, vagy egy szakembertől!

 

Végezetül pedig néhány fontos jótanács a pozitív gondolkodás kiépítéséhez:

Figyelje meg, hogy milyen gondolatok fogalmazódnak meg magában, magával szemben!

Sokszor hajlamosak vagyunk jóval szigorúbban és ítélkezőbben bánni magunkkal, mint másokkal.Ha azt vesszük észre, hogy a negatív élmények hatására rendszeresen ostorozni kezdjük magunkat, gondoljunk bele, hogy egy hasonló helyzetben mit mondanánk egy kedves barátunknak, ha ő élné meg ezt a helyzetet. Szinte biztos nem azt, hogy „Kövér vagy és ezért nem szeret senki!”.

Hogy nézhet ki kedvesebben, türelmesebben? Például így: „Van rajtad túlsúly, de érthető, hiszen az utóbbi időben alig volt időd magaddal foglalkozni. Mit tudsz tenni a jelenlegi helyzetben, hogy beleférj a régi farmerodba?”Az ilyesfajta hozzáállás a pozitív gondolkodás táptalaja.

Ne féljen megosztani a sikereit másokkal!

Sokan dicsekvésnek érzik azt, ha beszámolnak másoknak a sikereikről, holott ez távolról sincs így! Ha pozitív élményeket osztunk meg a megfelelő emberekkel (sokszor olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak), az motiválhat minket is és őket is.

Az internetnek hála könnyen találhatunk olyan támogatói csoportokat, akikhez csatlakozva magabiztosan megoszthatjuk az élményeinket.

Keresse a jó dolgokat az életben!

Amikor a verem mélyén vagyunk, frusztráló lehet, ha valaki azt mondja, hogy felfele nézzünk – viszont van benne igazság! Negatív élethelyzetekben nehezen vesszük észre a jó dolgokat, amik velünk történnek.

Egy apró mosoly az utcán, a nyíló virágok illata, vagy a napfényes, tiszta égbolt könnyen elkerülhetik a figyelmünket. Ilyenkor nem tudunk mást tenni, mint tudatosan figyelni ezekre az apró, pozitív dolgokra; viszont megéri keresni őket, hiszen ezek a dolgok emlékeztetnek minket, hogy vannak szép és jó dolgok is az életben.

A bukás nem azt jelenti, hogy gyengék vagyunk és nem jelenti, hogy elérhetetlen a célunk.

Előfordulhat, hogy egy ponton megbotlik a céljához vezető úton. Ez természetes, a legtöbb emberrel előfordul és ez még nem ok arra, hogy feladja! Tanuljon a bukásból, szerezzen erőt a folytatáshoz, majd vágjon bele ismét!

 

Örömteli napokat kíván Önnek a Manna Csepp csapata!