Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

A generalizált szorongásos zavart (Generalized anxiety disorder – GAD) a különféle események miatti túlzott és ellenőrizhetetlen aggodalom jellemzi. Mi a helyzet, ha gyermekeknél fordul elő? A GAD-ban szenvedő gyermekek és serdülők túlzottan aggódhatnak teljesítményük és kompetenciáik miatt az iskolában vagy a sportesemények során, a személyes és a családtagok biztonsága, vagy a természeti katasztrófák és a jövőbeni események miatt.

  A különbség a normál szorongásérzet és a generalizált szorongásos zavar jelenléte között az, hogy a GAD-ban szenvedő gyermekek gyakrabban és intenzívebben aggódnak, mint más hasonló körülmények között élő gyermekek. A GAD-ban szenvedő gyerekek hajlamosak ugyanazok miatt aggódni, mint nem szorongó társaik, de ezt túlságosan teszik. 

  Ezek az aggodalmak és a kapcsolódó tünetek jelentős szorongást okoznak, és rontják a napi működést. A GAD-ban szenvedő gyermekek gyakran túlságosan önkritikusak, és kerülik azokat a tevékenységeket, amelyekben úgy érzik, hogy nem tudnak tökéletesen teljesíteni. 

  A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

  Hogyan segít a Manna csepp?

  Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

  Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

  Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
  E-mail cím nem megfelelő
  Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

  Mi okozza a generalizált szorongásos zavart? 

  Sok más mentális egészségi állapothoz hasonlóan a generalizált szorongásos zavar pontos oka ismeretlen, de összefüggésbe hozható a következőkkel:

  • Genetikai tényezők: Ahogy a gyermek örökölheti a szülő barna haját, zöld szemét és rövidlátását, örökölheti szülőjének túlzott szorongásra való hajlamát. 
  • Biológiai tényezők: Az agy speciális vegyi anyagokkal, úgynevezett neurotranszmitterekkel rendelkezik, amelyek oda-vissza üzeneteket küldenek, hogy szabályozzák az ember érzéseit. A szerotonin és a dopamin két fontos neurotranszmitter, amelyek megzavarása esetén szorongást és depressziót okozhatnak.
  • Temperamentum-tényezők: Az a gyermek, akinek a temperamentuma félénk vagy, aki kerüli a veszélyes dolgokat, hajlamosabb lehet a generalizált szorongásos zavarra, mint mások.
  • Környezeti tényezők: A traumatikus élmény (például válás, betegség vagy haláleset a családban, vagy a családon kívüli jelentősebb események) szintén kiválthatja a szorongásos zavar kialakulását. Ezen túlmenően, a szorongás tanulható a családtagoktól és másoktól, akik észrevehetően stresszesek vagy szoronganak egy gyermek körül. Például az a gyerek, akinek a szülei perfekcionista hajlamot mutatnak, szintén perfekcionistává válhatnak.

  Mik a GAD tünetei?

  Amikor félünk, aggódunk vagy stresszesek vagyunk, agyunknak a küzdj vagy menekülj reakcióért felelős része ideges, félelmetes érzést kelt, amit szorongásnak nevezünk. Míg időnként mindenki tapasztal szorongást, a szorongásos zavarokkal küzdő gyerekek túlzott aggodalommal küzdenek, ami nem csillapodik úgy, ahogy a normál szorongás.

  • jövőbeli események („Mi lesz velem, ha anya és apa meghal?”)
  • múltbeli viselkedések és események („Még mindig rosszul érzem magam, amikor emlékszem, hogy tavaly az egész osztály előtt megbotlottam, és ahogy mindenki rajtam nevetett”)
  • társadalmi elfogadás („Mi van, ha a barátaim csak úgy tesznek, mintha kedvelnének?”)
  • családi ügyek („Most, hogy Kathy szülei elválnak, mi van, ha az enyémek is?”)
  • személyes képességek („Miért nem tudok tornaórán felmászni a kötélre, mint mindenki más?”)
  • észlelt személyes hiányosságok („Olyan buta vagyok”)
  • iskolai teljesítmény („Kicsit zavartnak érzem magam a matekórán ebben a félévben. Mi van, ha elbukom?”)

  A GAD-ban szenvedő gyermekek gyakran ugyanazok miatt aggódnak, mint azok, akik nem szenvednek szorongásos rendellenességben. A különbség az, hogy náluk nincs „be-ki” kapcsoló az aggodalomra: ez állandóan jelen van, és olyan szélsőséges, hogy zavarja a gyermek ellazulási, koncentrálási és élvezeti tevékenységét.

  A generalizált szorongásos zavar tünetei változatosak lehetnek: 

  • nyugtalanság vagy szélsőséges érzés
  • aggodalom,
  • könnyen elfárad, különösen az iskolai nap végén,
  • ingerlékenység,
  • alvászavar,
  • koncentrációs nehézség vagy az az érzés, hogy az elméd „kiürül”,
  • a bizonytalanság vagy a határozatlanság kezelésének nehézségei,
  • a legrosszabbra számít, még akkor is, ha nincs nyilvánvaló ok az aggodalomra.

  A fizikai jelek és tünetek a következők lehetnek:

  • fáradtság,
  • izomfeszültség vagy izomfájdalom,
  • remegés, rángatózás, izzadás, 
  • hányinger,hasmenés, fejfájás

  Ki van veszélyben?

  A GAD már 5 éves korban kialakulhat gyermekeknél, de leggyakrabban serdülőkorban diagnosztizálják. A lányokat gyakrabban érinti, mint a fiúkat, míg az érzékeny temperamentumú gyerekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki általános szorongás, mint másoknál.

  A gyermekek és tizenévesek GAD-jának legnagyobb előrejelzője a családi anamnézis. Azok a gyerekek, akiknek az egyik szülője bármilyen szorongásos rendellenességben szenved, nagyobb valószínűséggel szenved általános szorongásban, mint más gyerekek. A szakértők úgy vélik, hogy a kockázat a biológia és a tanult viselkedések kombinációjából fakad – látják, hogyan kezeli a szülő a stresszt és az aggodalmat, és utánozza ezt a viselkedést.

  Mit tehetnek a szülők?

  Fontos, hogy ne hibáztasd magad a gyermek szorongása miatt, hanem inkább arra koncentrálj, hogy segíts neki túllendülni a gondokon. Sokszor a szülők úgy érzik, hogy valamit rosszul csináltak. Nem te vagy a probléma, de nagy részed lehet a megoldásban.

  Ez azt jelenti, hogy megkapja gyermeked a szükséges kezelést, és együttműködsz gyermeked terapeutájával annak érdekében, hogy megtanuld, hogyan támogathatod a legjobban az orvosi rendelőn kívül. Az első lépés az, hogy elkerüljük a szorongó viselkedés megerősítését. Másrészt ugyanilyen káros lehet a szorongó gondolatok figyelmen kívül hagyása vagy elvetése, mivel minél jobban igyekszik elkerülni vagy befogadni a szorongást, annál erősebbé válik.

  A Manna csepp a lélek vitaminja, ami megoldást nyújt minden jellegű szorongásos problémára. Hatása a természetes összetevőkből eredeztethető, és jó hír, hogy gyerekek is bátran alkalmazhatják.

  Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.