Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

A depresszió nem válogat. Ez a mentális állapot férfiakat és nőket egyaránt érint. Azt azonban tudnunk kell, hogy az ellene való küzdelem több okból kifolyólag eltér a két nem között. Bemutatjuk, hogy miben különbözik, az okokat és azt, hogy a férfiak esetében miért marad gyakran diagnosztizálatlan. Olvasson tovább, ha többet szeretne megtudni az erősebb nem depressziójáról. 

Depresszió férfiaknál vs. nőknél

Az egyik fő különbség a férfiak és a nők depressziós tünetei között az, hogy a nők esetében a külső tünetek nagyobb valószínűséggel jelentkeznek. A depresszióban szenvedő nők általában fokozott étvágyat, súlygyarapodást és szorongás jeleit mutatják.

A hormonok különbözősége is nagy szerepet játszik a tünetek eltérésében. Sokszor az izgatottság, az agresszió és az ellenségeskedés tükrözi a férfiak hangulati küzdelmét. Jellemző, hogy a férfiak nem fejezik érzéseiket és eltitkolják a tüneteket. Mintegy védekezési mechanizmusként azonban hajlamosabbak a drogok használatára. Ez egy igen aggasztó módja annak, hogy a férfiak ilyenformán akarnak megszabadulni a depressziójuktól segítségkérés helyett. 

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

Melyek a férfiak depressziójának jelei és tünetei?

A depresszió jelei és tünetei férfiként is eltérőek lehetnek. Nem mindenki tapasztal minden tünetet. Van akinek csak néhány, másoknak pedig több vagy mindegyike jelentkezik. 

Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakoribb tüneteket: 

  • Nyugtalanság vagy szorongás.
  • Düh vagy ingerlékenység (nem tévesztendő össze a mániás depresszióval vagy bipoláris zavarral.
  • Ellenőrző, sértő vagy erőszakos viselkedés.
  • Problémák a szexuális vággyal.
  • A munka iránti érdeklődés elvesztése.
  • Szomorú, reménytelen vagy üres érzés.
  • Álmatlanság vagy éppen aluszékonyság.
  • Fizikai fájdalmak – görcsök, fejfájás, emésztési problémák.
  • Képtelen eleget tenni a munkának vagy más fontos kötelezettségeknek.
  • Öngyilkos gondolatok.

A férfiak depressziójának gyakori okai

Az okokat illetően van némi hasonlóság a két nem között. A családi anamnézis bármelyik esetben magasabb kockázatot jelenthet. A stressz szintén az egyik kiváltó ok lehet férfinál és nőnél egyaránt. Vannak azonban olyan kockázati tényezők, amelyek bizonyos férfiakat hajlamosabbá tesznek a depresszióra. 

Környezeti stressz

Az olyan környezeti stressz tényezők, mint az anyagi problémák, egy bonyolult párkapcsolat, gyász vagy munkahelyi problémák.

Genetikai tényezők

Sokan kíváncsiak arra, hogy a depressziónak lehet genetikai eredete? Azoknál a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakul ki, akiknek más családtagjaiknál ​​is diagnosztizáltak depressziót.

Betegség

Bizonyos betegségek megjelenése vagy súlyosbodása depresszió megjelenését jelentheti. 

Miért nem diagnosztizálják gyakran a férfiak depresszióját?

Sajnos a férfiaknál a depresszió sok jele kimarad részben azért, mert a tünetek eltérően jelentkeznek, mint a nőknél. Ezen kívül nem hajlandó elismerni vagy megbeszélni azokat. Ennek oka lehet a férfiakra háruló társadalmi normák, beleértve az önuralom hangsúlyozását vagy az érzések kifejezésének mellőzésével összefüggő férfiasságot. 

Egyes férfiak haboznak beismerni, ha depressziósnak érzik magukat vagy negatív gondolatokat tapasztalnak. Ezzel egyidejűleg azt sem ismerik fel, hogy a depresszió mekkora hatással van mindennapi életükre. Sajnos azok elnyomásával vagy elfedésével a tüneteik gyakran súlyosbodnak. Szintén nagy problémát jelenthet, hogy egyes férfiak  ellenállhatnak a mentális egészségügyi kezeléseknek, ha aggódnak a depresszió megbélyegzése miatt. 

A férfi depresszió leküzdése

A férfiak depresszióval való megbirkózás nehéz, de nem lehetetlen. A segítségkérés azonban már nehezebb, sokuk számára kihívást jelenthet. Motiváló tényező lehet annak megértése, hogy a depresszió valószínűleg súlyosabbá és intenzívebbé válik, ha nem kér kezelést. A kezeletlen depresszió konfliktusokat okozhat az élet minden területén. A munkahelytől kezdve a személyes kapcsolatokan át, akár a személyes biztonságig. A depresszió kezelése terápiával, gyógyszeres kezeléssel vagy a kettő kombinációjával lehet az első lépés, amelyet megtehet önmaga egészségesebb, boldogabb változata felé.

Ne féljen segítséget kérni, ha úgy érzi összecsapnak a feje felett a hullámok. A Manna csepp csak napi pár csepp és leküzdheti a depresszió okozta tüneteket. Támogassa mentális egyensúlyát, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott mindennapokat élhessen. 

Nézze meg a részleteket, és tudja meg, hogy miben rejlik a Manna csepp valódi ereje!