Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Az intenzív és gyakori harag, különösen, ha a kiváltó okon túl is tart, következményekkel járhat fizikai és mentális jólétedre. A düh nemcsak egy egyszeri kellemetlen érzés, de ha a haragélmények túl gyakoriak, túl hevesek, túl sokáig tartanak, vagy nincs arányban a kiváltó eseménnyel, problémás hatással lehet közérzetünkre és egészségünkre. 

  Az, hogy hogyan értelmezed és reagálsz egy helyzetre, számos tényezőtől függhet, többek között: 

  • gyermekkorod és neveltetésed,
  • múltbéli tapasztalatok,
  • jelenlegi körülmények. 

  >>Folytatás>>

  A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

  Hogyan segít a Manna csepp?

  Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

  Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

  Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
  E-mail cím nem megfelelő
  Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

  A düh érzése során olyan élettani hatásokat tapasztalunk, mint például megnövekedett pulzusszám és vérnyomás, ami gyorsan pumpálja a szívbe vért. A test fizikailag felkészül a harcra, hogy megvédje magát, vagy elmeneküljön a veszély elől.

  Míg testünk válaszrendszere úgy fejlődött ki, hogy megvédjen minket, a legtöbb esetben nincs szükségünk arra az extra energialöketre, hogy megbirkózzunk bármivel is, ami dühünket okozza (váratlan forgalom, gyermek fellépése vagy munkatársunk szűkszavú e-mailje).

  A stressz és a düh okozta stresszhormonok krónikus aktiválódása súlyos testi és lelki betegségekhez vezet, aminek hosszú távon komoly következményei lehetnek. Íme néhány, a düh egészségre gyakorolt ​​hatása, amelyekről érdemes tudni:

  1. A harag megterheli a szívet

  A harag megélése stresszhormonok felszabadulását váltja ki a szervezetben, ami idővel károsíthatja a szív egészségét. A kutatások azt mutatják, hogy a harag (még az arckifejezés változásaival mért pillanatnyi harag is) olyan változásokat eredményez a szívben, amelyek rontják az izom vérpumpáló képességét, ami magas vérnyomáshoz és az azt követő szövődményekhez pl. szívbetegség, szívroham, sztrókhoz vezethez. Ennek megfelelően a lobbanékony emberek nagyobb a kockázatnak vannak kitéve szívkoszorúér-betegségekkel szemben. 

  2. A harag növeli a szívroham kockázatát

  A bizonyítékok azt is sugallják, hogy a düh és a harag kifejezetten a szívrohamok magasabb kockázatához kapcsolódik. A szívroham kockázata a dühkitörést követő két órán belül a kétszeresére növekedhet, ami egyöntetűen azt sugallja, hogy az intenzívebb harag valóban rosszat tesz a szívednek. 

  3. A harag megzavarhatja az emésztést

  Azzal már tisztában vagyunk, hogy az agy és a bél folyamatos kommunikációban van, így befolyásolják egymást, hatással vannak egymásra.

  A stressz, a harag kellemetlen tüneteket okozhat a gyomor-bélrendszerben (beleértve a hasi fájdalmat, a gyomorpanaszokat és a hasmenést), és hosszabb távon a krónikus stressz összefüggésbe hozható a gyulladásos bélbetegséggel is. 

  1. A túl sok harag akadályozza a mentális egészséget

  A düh-feszültség állapota a mentális egészségre is hatással van. A harag gyakran emelkedik érzelmi zavarok esetén, mint pl. szorongás és depresszió, de rosszabb tünetekkel és gyengébb kezelésre adott válaszokkal is jár.

  A harag, különösen az elhúzódó düh, befolyásolhatja koncentrációnkat és gondolkodási mintáinkat is. Ellenségesebbé vagy cinikusabbá tehet minket, ami megviselheti emberi kapcsolatainkat is, ami összességében árthat a mentális jólétnek.

  5. A harag rossz alvást eredményez

  Azok az emberek, akik nehezen tudják kordában tartani haragjukat, vagy gyakrabban érzik magukat dühösnek, rosszabbul alszanak. A dühös érzés fokozza a pszichológiai izgalmat és a lelki nyugtalanságot, ami később megnehezíti az elalvást.

  A közmondás is úgy tartja, hogy a harag nem jó tanácsadó, mint ahogy a düh sem, ha az egészségről van szó. Tartsd kézben és kordában, hogy ne az egészséged rovására menjen. A Manna csepp a segítségedre lehet, ha arról van szó, ha szeretnéd és szükségét érzed, hogy lelked megnyugodjon. 

  Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.