Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Ha tudod, hogy valaki nehéz időszakon megy keresztül, akkor késztetést érzel arra ösztönözni, hogy a pozitív dolgokra összpontosítson. A jó hozzáállás nem árthat, igaz? Nem egészen. A nyomás, hogy mindig pozitívak legyünk rosszul is elsülhet, sőt egyenesen káros is lehet. Ezt nevezik toxikus pozitivitásnak.

  Mi a toxikus pozitivitás?

  A toxikus pozitivitás leírása változó, bár mindegyik meghatározásban van néhány közös elem. Mérgező pozitivitásról akkor beszélünk, ha a bátorító kijelentésektől azt várják, hogy minimalizálják vagy kiküszöböljék a fájdalmas érzelmeket, és nyomást keltsenek arra, hogy irreálisan optimistának legyünk a helyzet körülményeinek figyelembevétele nélkül.

  >>Folytatás>>

  A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

  Hogyan segít a Manna csepp?

  Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

  Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

  Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
  E-mail cím nem megfelelő
  Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

  A mérgező pozitivitás azt jelenti, hogy „csak jó hangulatban” kell hozzáállni az élethez, és el kell vetni minden látszólag negatív érzelmet. Ezzel viszont megtagadja az emberektől azt a hiteles támogatást, amelyre szükségük van ahhoz, hogy megbirkózzanak azzal, amivel szembesülnek.

  A pozitív életszemlélet összességében jót tesz a lelki jólétnek. A probléma az, hogy az élet nem mindig pozitív. Mindannyiunknak vannak fájdalmas érzései és tapasztalatai. Ezeket az érzelmeket, bár gyakran kellemetlenek, át kell érezni, nyíltan és őszintén kell kezelni az elfogadás és a jobb pszichológiai egészség elérése érdekében.

  Mi olyan rossz a pozitív gondolkodásban?

  Képzeld el egy pillanatra, hogy valóban átérzed és megéled a „csak jó hangulatban” mantrát. Egyetlen negatív gondolat sem hatolhat be az elmédbe, és nem érzel mást, csak boldogságot. Nagyon jól hangzik, igaz? És akkor hallasz arról, hogy a kutyád megbetegszik, és… csak boldogságot érzel? Vagy a világban bekövetkezett tragédiáról olvasol. Boldogság és pozitív érzés önti el a lelkedet? Ez csak néhány példa, amikor a „csak jó hangulat” terméketlennek és haszontalannak tűnik.

  Mérgező pozitivitás kontra optimizmus

  Lehetséges optimistának lenni a nehéz tapasztalatokkal és kihívásokkal szemben. De a traumán átesett embereknek nem kell azt mondani, hogy maradjanak pozitívak, hogy azt érezzék, hogy elítélik őket azért, mert nem látják fényesnek a kilátásokat.

  A cél nem feltétlenül az, hogy jobban érezzük magunkat (mint például a boldogság vagy boldogság állapotának elérése minden negatív érzés nélkül), hanem az, hogy jobban érezzük magunkat és egészségesebben érezzük át az érzelmek teljes skáláját. Ha teret adunk az érzéseknek, még az olyan fájdalmas érzésnek is, mint a szomorúság vagy a szorongás, kimozdulunk a mérgező pozitivitás köréből.

  Miért káros a mérgező pozitivitás?

  A túl sok pozitivitás, bármilyen furcsának is tűnik, bizony mérgező tud lenni, mert árthat azoknak, akik nehéz időket élnek át. Ahelyett, hogy valódi emberi érzelmeket oszthatnának meg és feltétel nélküli támogatást nyerhetnének, érzéseiket elutasítják vagy egyenesen figyelmen kívül hagyják.

  Szégyenérzet

  A mérgező pozitivitás fogadása szégyenérzethez vezethet. Azt sugallhatja, hogy a valódi érzelmek elfogadhatatlanok. Ha valaki szenved, tudnia kell, hogy az ő érzelmei a legfontosabbak.

  Bűntudatot okoz
  Toxikusan pozitívnak lenni bűntudatot is okozhat. Azt üzeni, hogy ha nem találja meg a módját, hogy pozitívan érezze magát – még tragédiával szemben sem –, akkor valamit rosszul csinál.

  Kerüli a hiteles emberi érzelmeket
  A toxikus pozitivitás úgy működik, mint egy elkerülő mechanizmus. Amikor az emberek ilyen típusú viselkedést tanúsítanak, ez lehetővé teszi számukra, hogy megkerüljék azokat az érzelmi helyzeteket, amelyekben kényelmetlenül érzik magukat.

  Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.