Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Idegesnek érzed magad, de nem tudod miért? A szorongást kiváltó tényezők mindenkinél eltérőek lehetnek. Sok ember ismeri a szorongó érzéseket, de nem ismeri az okát, ezért úgy érzi, hogy a szorongás „ok nélkül” történik. Most megvizsgáljuk, miért ütheti fel a fejét szorongás. 

  Mindenki szorong néha, de egyesek hajlamosabbak, mint mások. A szorongás lehetséges okai közé sorolják a genetikát, a stresszes helyzeteket, a korábbi traumákat, a gyógyszereket és a fizikai egészségügyi problémákat.

  Nem minden szorongást okozó dolog nyilvánvaló vagy megfigyelhető a mindennapi életében. Bármi legyen is a szorongás oka, tudd, hogy rendelkezésre áll támogatás.

  >>Folytatás>>

  A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

  Hogyan segít a Manna csepp?

  Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

  Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

  Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
  E-mail cím nem megfelelő
  Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

  Lehet ok nélkül szorongani?

  Még ha nem is vagy tudatában ennek, a szorongásnak oka van. Időbe telhet a minták felismerése, vagy annak megtanulása, hogyan lehet azonosítani, mi váltja ki a szorongást. Úgy tűnhet, hogy a tünetek a semmiből jöttek, de ez azért van, mert a tested autopilóta üzemmódba működik, amikor fenyegetést észlel.

   

  Amikor az idegrendszer veszélyt észlel, aktiválja a harcolj vagy menekülj választ. Ez szorongásos tüneteket okoz, amelyek felkészítik a testet a cselekvésre, például:

  • gyors szívverés,
  • izzadás,
  • szédülés,
  • légszomj.

   

  A szorongásos válasz sok esetben hasznos, de problémát jelenthet, ha az idegrendszer valami ártalmatlan dolgot értelmez fenyegetésként. Ezekben az esetekben olyasmire reagál, ami nem valós fenyegetés („téves riasztás”).

  A szorongás lehetséges okai

  Akár tudod, akár nem, hogy mi aktiválja a szorongást, tünetei nagyon nyomasztóak lehetnek. Sok okból kifolyólag szoronghatsz – és néhányat ezek közül nehezebb észrevenni, mint másokat. A lehetséges okok a következők:

  1. Szorongásos zavarok

  Ha szorongásod hosszú ideje tart, és jelentősen megzavarja mindennapi életét, akkor előfordulhat szorongásos zavar. Ennek típusa attól függ, hogy milyen kontextusban jelentkezik maga a szorongás. 

  2. Genetika

  A genetikai és környezeti tényezők egyaránt hozzájárulnak a szorongásos rendellenesség kialakulásának kockázatához. Ez azt jelenti, hogy ha van egy közeli hozzátartozód, aki szorongásos zavarral küszködik,  akkor nagyobb valószínűséggel öröklődik a probléma. 

  3. Trauma, mint kiváltó ok

  Amikor valakit valamilyen, bármilyen sérülés ér, még jóval a traumás helyzet vége után is észrevehetik a fizikai és mentális hatásokat. A traumák gyakori típusai a bántalmazás, az elhanyagolás és a balesetek.

  4. Bizonyos ételek

  Néhány embernél bizonyos élelmiszerek szorongást válthatnak ki vagy ronthatnak a már fennálló állapoton. Ilyenek például a cukor, koffein, alkohol és a feldolgozott ételek. Ezzel párhuzamosan egy tápláló étrend, amely fehérjét, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, segíthet testednek és elmédnek is, hogy a legjobban érezze magát.

  5. Fizikai egészségügyi problémák

  Bizonyos testi egészségi problémák szorongásos tüneteket okozhatnak vagy súlyosbíthatják azokat. Ide tartoznak a szívritmuszavarok (aritmia) és a pajzsmirigy-problémák. Ide tartoznak bizonyos gyógyszerek vagy anyagok mellékhatásai is. 

  Tippek a váratlan szorongás kezelésére

  Ha szorongsz, de nem tudod miért, íme néhány dolog, amit megtehetsz, hogy kezeld.

  Beszélgetés egy terapeutával

  A terápia segíthet a szorongás lehetséges okainak feltárásában. Ha ismered a kiváltó okokat, egy terapeutával együtt dolgozhatsz, hogy legyőzd őket, és jobban toleráld a felmerülő szorongást.

  Irányított légzőgyakorlatok

  A szorongás és a stressz szintjét természetesen csökkentheted irányított légzőgyakorlatokkal. Néhány perces mély légzés gyors és hatékony módja az idegek megnyugtatásának.

  Elmélkedés

  Ezen keresztül edzheted elmédet, hogy kevésbé negatívan reagálj gondolataidra és érzéseidre. 

  Kövesd az egészséges életmód szokásait

  Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése és a rendszeres testmozgás rutinba való beillesztése javíthatja mentális egészséget. Ebben segítségedre lehetnek a teljes értékű ételek fogyasztása, beleértve a sok gyümölcsöt és zöldséget, valamint az ajánlott mennyiségű fehérje, szénhidrát és zsír bevitelét. Jó ötlet lehet elkerülni vagy korlátozni a koffein és az alkohol fogyasztását.

  Sok mindent megtehetsz, hogy kezeld és csökkentsd a szorongást, beleértve az okok megismerését még akkor is, ha úgy érzed, nincs ilyen. Mindez időbe telhet, de megtanulhatod megelőzni és csökkenteni a tüneteket.

  A problémával megbirkózás nem mindig egyszerű, de a fenti tippek mellett más segítséget is igénybe vehetsz. Ilyen a Manna csepp, amely a virágesszenciák jóvoltából természetes módon, ám annál hatékonyabban segít a szorongás leküzdésében. Ne várj sokáig, ne halogasd a döntést! Vedd kezedbe az irányítást, és a Manna csepp a legyen az első gyógymód mentális problémák leküzdésére. 

   

  Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.