Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Ismerős az érzés? Elönt a pír, kiver a verejték, legszívesebben a föld alá süllyednénk. Az lebeg a szemünk előtt, hogy megszégyenültünk, kínos helyzetbe keveredtünk. A szégyen az egyik legszörnyűbb érzés, ami megkeserítheti az életünket, időnként azonban mégis találkozunk vele. De talán nem véletlen, hogy az életünk része, hiszen bizonyos szempontból hasznunkra válhat! Mikor, és meddig normális a szégyenérzet? Ezt a témát jártuk körül a mai cikkünkben.

Kis mértékben gyógyír

 

A szégyent egy borzalmasan negatív érzésként éljük meg. Sok ember jobban fél a szégyentől, mint a haláltól. Ennek ellenére viszont nem véletlen, hogy az életünk része!

Ugyanis a szégyen felelős a személyes fejlődésünkért is. Mivel gyűlöljük ezt az érzést, ezért minden erőnkkel azon leszünk, hogy elkerüljük a “rossz” viselkedésmintákat, vagy szokásokat- hiszen így nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe. 

A szégyennek ráadásul fontos társadalmi szerepe van. Ha például nem illendő módon viselkedünk a munkahelyünkön, az orvosi rendelőben, vagy egy hivatalban, akkor annak fizikai, látható jelei lesznek: elpirulunk, összehúzzuk magunkat, lesütjük a szemünket. Ezek a jelek felkeltik embertársaink szimpátiáját, együttérzést váltanak ki belőlük. Ezzel szemben, ha a kollégánk, szomszédunk vagy akár egy ismeretlen viselkedését túlzásnak, kínosnak érezzük, de nem mutatja a szégyen jeleit, hajlamosak vagyunk könyörtelennek, arrogánsnak gondolni. 

A szégyen elsődleges feladata tehát, hogy védje személyes kapcsolatainkat. Normál esetben a szégyen rövid időn belül tovaszáll. De sajnos van, amikor hosszú távon keseríti meg az életünket. 

 

Nagy mértékben méreg

 

Különösen a szorongó típusú emberekre igaz, hogy a szégyen nem oldódik fel az eseményt követően, hanem hosszú hetekig, akár hónapokig kínoz minket. A szégyen miatt érzett folyamatos belső feszültség megbetegíti a lelket, depressziót válthat ki. 

Kis mértékben a szégyen segíti az önfejlesztést, nagymértékben viszont hátráltatja. Ha olyan helyzetbe kerültünk, ami erős szégyenérzettel párosult, akkor tudattalanul-tudatosan kerülni kezdjük a hasonló szituációkat. Minimalizáljuk a kockázatot, hogy többé ne kelljen megszégyenülni. Ez nem csak, hogy nem működik, de egy helyben toporgást idéz elő. 

Ha társaságban történt meg velünk a szégyenteljes történés, akkor az befolyásolhatja a kapcsolatainkat is. Attól tartunk, hogy mások megjegyezték a viselkedésünket, és ez alapján fognak megítélni minket. 

Emellett a szégyen akár alvászavarokhoz is vezethet. Kinek ne lenne ismerős, mikor lefekvés után hirtelen eszébe jut valami kínos dolog, amin órákig rágódik alvás helyett? Ha ilyenkor ostorozzuk magunkat, akkor gyorsan kimerülhetünk. 

 

Így kezelje a szégyent

 

A társas kapcsolatok annyira életünk nélkülözhetetlen részei, hogy a szégyent sosem fogjuk tudni teljesen elkerülni. A négy fal közé zárkózás ez esetben sem segít, hiszen ez csak magányt és elszigeteltséget jelent. Fogadjuk el, hogy az élet természetes része! Ugyanakkor néhány egyszerű tippel könnyedén kordában tarthatjuk: 

  • Bár a zavarba ejtő helyzet elviselhetetlennek tűnhet, gondoljunk csak bele: vajon mennyit fog számítani egy hét múlva? Egy hónap múlva? Lesz bármi jelentősége 1, 5 vagy 10 év múlva? Ugye, hogy nem?
  • Míg saját cselekedeteinkre általában önostorozással, bűntudattal, szégyennel válaszolunk, gondoljunk csak bele: emlékszünk arra, hogy más mikor került kellemetlen helyzetbe, és mi volt rá a mi reakciónk? Ugye, hogy az empátia? Akkor miért gondolná, hogy Önhöz máshogy állnak az emberek?
  • Beszéljük ki érzelmeinket! Osszuk meg a hozzánk legközelebb állókkal, ha kellemetlen helyzetbe kerültünk. Mások szemén keresztül sokkal jelentéktelenebbnek fogjuk látni a szituációt.. 
  • Ne úgy kezeljük a helyzetet, hogy “én egy rossz ember vagyok”. Az lebegjen a szemünk előtt, hogy jó emberek vagyunk, csak éppen hibáztunk. 

 

Találja meg hamarabb a békét!

 

Ha zavarba ejtő helyzetbe kerültünk, akkor természetes, hogy legszívesebben a föld alá süllyednénk. De nem szabad hagynunk, hogy a szégyen diktáljon! Törekedjünk arra, hogy minél gyorsabban visszaállítsuk kiegyensúlyozott lelkiállapotunkat. 

Nekünk a Manna csepp segít, hogy rugalmasan reagáljunk a nehéz helyzetekre. Rendszeres szedésének köszönhetően a harmónia állandósulhat életünkben, és nehezebben billenünk ki a kiegyensúlyozottságból. Ne hagyja, hogy a negatív érzések megmérgezzék az életét! 

Támogassa a lelki ellenállóképességét, és szilárdítsa meg a harmóniát a hétköznapoban!

 

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp

 

 

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Martinkovicsné Szabó Bernadett:1üveggel be szedve és mintha ki cseréltek volna nagyon meg szerettem a manna cseppet sokkal energikusabb vagyok és nincs idegesség holnap rendelem a következő adagot 🙂
Tetszik · 8 · körülbelül 1 hete