Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

Mindannyian találkoztunk már a stressz és a szorongás fogalmával. Az emberek nagy része már meg is tapasztalta e két állapot valamelyik tünetét, ettől függetlenül mégsem teljesen egyértelműek ezek valódi jelentése.

Bejegyzésünkben magyarázattal szolgálunk arra, hogy milyen hasonlóságok vagy éppen különbségek vannak a stressz és a szorongás között.

Miben hasonlít a stressz és a szorongás?

 Éppen egy határidős munkán dolgozik, de a főnöke tíz percenként érdeklődik, hogy mikor lesz már kész? Még ebédelni se volt ideje? A görcs gyomrában egyre csak növekszik? Stressz lenne mindez a pillanatnyi helyzet miatt vagy már egy ideje szorong a munkája miatt?  Ismerős a helyzet? Ilyen és egyéb más okok miatt is gyakran használjuk a „szorongás” és a „stressz” szavakat még akkor is, ha a hasonlóságok ellenére igenis jelentős különbség van a kettő között. Tegyük rendbe ezek jelentését.

Való igaz, hogy mindkettő érzelmi és fiziológiai válasz, szinte azonos tünetekkel, mint az alvászavar, koncentrációs nehézségek, fáradtság vagy éppen ingerlékenység. Tisztában kell azonban lenni azzal, hogy a stressz és a szorongás összefüggenek, de nem szinonim állapotok.  A tünetek fedhetik egymást, mégis akár stresszről, akár szorongásról beszélünk, mind különböző okokból adódhat.

Néhány szó a stresszről

Görcs a gyomorban? Igen, ez pont egy példa a stresszreakcióra, amivel már sokan sokszor találkoztunk.  Amikor valami megterhelőleg hat ránk az agy elárasztja a testet hormonokkal, amelyek reakcióra késztetik. A vér eltávolodik az emésztőszervektől a végtagokba, így hatékonyabb és gyorsabb lesz a mozgás. A szív gyorsabban ver, a légzés pedig felgyorsul, ami által több oxigén jut a véráramba.

A stressz egyfajta túlélési mechanizmusként fejlődött ki, amelynek célja, hogy megkönnyítse számunkra az életveszélyes kiváltó tényezők elleni küzdelmet. Mindez elősegíti a gyors menekülést, ami a test által adott harcolj vagy menekülj válasz. Világunkban a nyomást gyakorló e-mailek nem indokolják ugyan a menekülést, de testünk nem ismeri a helyzetek közti különbséget. Ezért, ha másik oldalról közelítjük a meg, a stressz még hasznos is lehet a számunkra, ugyanis sok esetben pozitív hatással van ránk, amikor ébren kell maradjunk, és akkor tudjunk cselekedni, amikor tényleg szükségünk van rá.

Akut stressz

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

 Amikor a stresszről beszélünk akkor megkülönböztetjük az akut és a krónikus stresszt. Az akut stressz esetében megszűnik az állapot, amint a kiváltó okot is megszüntetjük, ami lehet egy szoros határidő vagy egy vita a partnerünkkel, vagyis ebben az esetben segíthet a közvetlen kezelés. A hosszabb ideig fennálló tünetek esetén számos módja van annak kezelésére és csökkentésére, így javasolt többek között a fizikai aktivitás, nyugtató légzőgyakorlatok alkalmazása, elegendő alvás vagy az aktívabb társas kapcsolatok.

Krónikus stressz

Krónikus stresszről akkor beszélünk, ha az állapot negatív fordulatot vesz és nem múlik el, ami adódhat akár egy hosszabb ideje tartó pénzügyi nehézségekből is. Sokunk számára a modern élet szinte állandó stressz tényezőkből áll, amitől nincs lehetőség menekülni, és harcolni sem tudunk vele. Erre jó példa a COVID, mert az ebből fakadó bizonytalanság különösen intenzívnek és széles körben elterjedtek bizonyult, ezzel egyidejűleg arra késztették szervezetünket, hogy úgy reagáljon, mintha állandó fenyegetettségben élnénk. Ez egy rendkívül veszélyes állapot, mert a szervezetben felhalmozódott stressz hormonok rendellenes működést eredményezhetnek. A hosszabb távon fennálló krónikus stressz számos fizikai és mentális egészségügyi problémához vezethet, beleértve a magas vérnyomást, emésztési problémákat, szorongást, depressziót és álmatlanságot. Ezért olyan fontos a stressz kezelése, ne vegyük hát félvállról.

Most akkor szorongás vagy stressz?

Addig amíg a stressz forrása külső eredetű, addig a szorongás belülről fakad és a stresszre adott sajátos reakció. A szorongást tartós félelem vagy rettegés jellemzi olyan helyzetekben, amelyek valójában nem fenyegetőek vagy a félelemnek nincs is konkrét tárgya. Lényeges, hogy amíg a stressz esetében a kiváltó ok elmúlása után a kialakult állapot is megszűnik, addig a szorongás az aggodalmak elmúltával sem szűnik meg. A tartós szorongás hosszú távon komoly fizikai tüneteket produkálhat, ami lehet nyugtalanság, izgatottság, túlérzékenység, melyhez még egy nagy adag tehetetlenség is társul. Fontos, hogy a tüneteket korán felismerjük, hogy megelőzzük a szorongásos rendellenesség kialakulását. A szorongás, amennyiben hosszabb távon fennáll, nagyban befolyásolhatja az életminőséget, ne szégyelljük és vegyük komolyan a kezelését.

Mit tehetünk ellene?

A Manna csepp igazi gyógyír lehet a léleknek, amelyet teste is meg fog hálálni. Naponta pár csepp mellyel megtámogatja lelki nyugalmát, hogy mindennapjai boldogabbak és stresszmentesek legyenek. Ne várjon addig, amíg már késő!

Rendelje meg most a Manna cseppet és kezdje el lelke megnyugtatását.

Kattintson és gombra a megrendeléshez vagy a bővebb információkért!