Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

A munkahelyi stressz egész életünkre hatással van. Előbb vagy utóbb egészségünkre is
rányomja a bélyegét, ezért alapvetően fontos, hogy felismerjük a tüneteit, megtaláljuk a
kiváltó okait, és a számunkra legideálisabb megoldást. Legújabb blogcikkünkben ezt a
sokakat érintő problémakört jártuk körül.

Az munkahelyi stressz a 21. század egyik legsúlyosabb lelki egészséget érintő problémája.

A stresszről tudnunk kell, hogy önmagában nem káros, sőt, az úgynevezett jó stressz szerepe kimondottan hasznos: elménket és testünket veszélyhelyzet esetén kizökkenti az aktuális tevékenységünkből, és a cselekvés és megoldás felé hajtja. Napjaink stresszhelyzeteit azonban már más jellemzi: többségük hosszú távú stressz, mint például a párkapcsolati, vagy az anyagi gondok. Szervezetünk nem tud különbséget tenni a rövid és a hosszú távú stressz között, így állandó készenléti állapotban van, nem tud pihenni, ez pedig végül fizikai és szellemi kimerültséghez vezet.

Mi válthat ki stresszhelyzetet?

A munkahelyi stressznek számtalan oka lehet: legjellemzőbb a vezetőkkel, kollégákkal fennálló konfliktus, a kirekesztettség érzése, a rendezetlen munkakör, a támogató légkör nélkülözése, illetve az előrejutás lehetőségének hiánya. Szintén gondot okoz, ha hosszú távon monoton, ingerszegény, értelmetlen feladatok várnak ránk, ha folyton sürget az idő, illetve ha felborul a munka-magánélet egyensúlya.

Az utóbbi időszakban a stresszhelyzetek intenzitását csak növelték a közelmúlt gazdasági válsághelyzetei, a világjárvány következményei, a gyors fejlődéssel járó állandó változás és növekvő terhek. 

Hogyan ismerhető fel a probléma?

Az érintett munkaerő jellemzően igyekszik minél kevesebb időt a munkahelyen tölteni, például késve érkezik a munkahelyére, igyekszik mielőbb hazaindulni, gyakran jelent beteget, sokszor ideges vagy csendes. Ezek a jelek előbb-utóbb fizikai tünetekkel is társulnak. Megjelenhet magas vérnyomás, gyomorfájdalom, fejfájás, alvászavar, illetve gyakori betegeskedés (immunrendszer meggyengülése). A szervezet stresszre adott reakciója lehet még tartós szorongás, idegösszeomlás, munkabaleset, pszichoszomatikus megbetegedések, amilyen például pánikbetegség. Növelheti az olyan súlyos betegségek kockázatát is, mint a szívroham, stroke vagy a depresszió. 

A munkahelyi stressz azonban nem csak a munkavállalónak okoz keserűséget, a munkáltatónak sem éri meg félvállról venni: az érintett munkavállaló egészsége és produktivitása is romlik, sőt mindez akár a csapatmunkát is bomlaszthatja, ez pedig a cég teljesítményének csökkenéséhez vezethet. Nem mellékesen a betegszabadság miatt kiesett munkanapok is negatívan hatnak a vállalat teljesítményére. 

Mi nyújt megoldást?

A lelki egyensúlyhoz természetesen mindenképpen javasolt a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, az egyéniségünkhöz leginkább illeszkedő testmozgás, a nyugtató hatású légzőgyakorlatok, illetve a ma már bárki számára elérhető vezetett meditációk is elősegítik a stressz levezetését, megfelelő mederbe terelését. Mindez azonban kevésnek bizonyulhat, ha nem keressük meg és nem rendezzük a probléma gyökerét, jelentsen ez akár őszinte beszélgetéseket, a konfliktusok rendezését, vagy drasztikusabb esetben annak beismerését, hogy más utat kell választanunk.

Ragaszkodjunk a munka-magánélet egyensúlyához, a méltatlan helyzeteket, belső feszültségeinket ne fojtsuk magunkba! Vállaljuk fel, és nyíltan beszéljük meg kollégánkkal, főnökünkkel. Amennyiben nem jutunk megegyezésre, vagy feszültségünk forrása magában a feladatainkban, munkakörünkben gyökerezik – például feladataink már nem jelentenek kihívást, munkánkkal nem tudunk azonosulni, vagy erős belsőellenállással végezzük azt -, keressünk bátran új, hozzánk illő kihívásokat személyes vágyaink, érdeklődésünk szerint.

Mindehhez önbecsülésre, bátorságra van szükség, de érdemes belevágni, mindenképpen megéri lépéseket tenni önmagunkért, és közvetve szeretteinkért is. Az egészségünk a legnagyobb kincsünk. Mivel a munkahelyi stressz számtalan kellemetlenség, sőt, betegség forrása lehet, nem szabad félvállról venni. Akár önmaga igényli a megerősítést, akár munkatársait szeretné megajándékozni valódi odafigyeléssel és támogatással, tiszta szívből ajánljuk a Mannacseppet! A stresszes helyzetekkel való sikeres megküzdéshez és a lelki béke visszanyeréséhez mindig számíthat a Csepp természetesen harmonizáló, testet-lelket erősítő támogatására.