Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

A pszichológiai vagy lelki rugalmasság, vagy más néven reziliencia egy arra való képesség, hogy az egyén nyitottan és tudatosan képes megélni a jelen pillanatát, még a nehéz élmények ellenére is úgy, hogy közben képes a hatékony viselkedésre is. Mindez a kihívásokkal teli élethez való sikeres alkalmazkodás eredménye.

  A munkahelyi rugalmasság segíthet az embereknek kilábalni a kihívásokkal teli mindennapokból. Segítheti növekedésüket és fejlődésüket is. A mentális rugalmasság hasonlít a fizikai ellenálló képességhez. Ha minden nap elmész edzőterembe és súlyokat emelsz, izmaid ellenállóvá válnak ezekhez a gyakorlatokhoz. 

  Ezt a megnövekedett erőt más helyzetekben is fel tudod használni, és adott esetben nehezebb súlyokat is meg tudsz mozgatni. Az érzelmi rugalmasság hasonló módon működik. Amikor az ellenálló képességet gyakorlod, olyan, mintha kidolgoznád a „rugalmassági izmodat”, és minden nap erősebbé válsz

  >>Folytatás>>

  A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

  Hogyan segít a Manna csepp?

  Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

  Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

  Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
  E-mail cím nem megfelelő
  Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

  Miért fontos a reziliencia a munkahelyen?

  Tekintettel a világunkból adódó egyre változó igényekre, a rugalmasság növelése kulcsfontosságú. Az emberek jobban teljesítenek, ha nem csak a víz felett tartják a fejüket, de úsznak is benne. Ehelyett a változással járó növekedési és öntanulási lehetőségek energizálják őket.

  A munkahelyi rugalmasság javítja a szervezeti és a munkavállalói teljesítményt, ami kulcsfontosságú emberi tulajdonsággá vált. A reziliencia a fokozott munkavállalással, a munkával való elégedettséggel és a szervezeti elkötelezettséggel is társul. Ennek valószínűleg az az oka, hogy azok az emberek, akik jobban képesek kilábalni a stresszből és a nehézségekből, alkalmazhatják ezeket a készségeket a munkahelyükön is.

  Hogyan néz ki a reziliencia a munkában?

  Mitől válik valaki rugalmasabbá egy munkahelyen másokkal szemben? Nem arról van szó, hogy a rugalmas egyéneknek kevesebb stresszor van a munkahelyén. Egyszerűen jobban felkészültek arra, hogy megbirkózzanak az előttük álló kihívásokkal.

  • Valósághű kontroll érzése a döntései felett.
  • A változást lehetőségnek vagy kihívásnak tekinteni (nem pedig visszaesésnek).
  • Biztonságos kötődés másokkal, és képességük támogatásukra.
  • Személyes célok.
  • Erős humorérzék.
  • Türelem.
  • Magas tolerancia a negatív hatásokkal szemben.
  • Optimista kilátások.
   Magas szintű alkalmazkodóképesség.

  Hogyan legyünk rugalmasak?
  1. Ügyelj az egészségedre
  Nagyobb valószínűséggel leszel rugalmas, amikor rendben van a fizikai állapotod. A kapcsolat kétirányú. Míg a fizikai állapot támogatja a szellemi képességet, a rugalmasság jobb fizikumot eredményez.

  2. Fókuszálj a fizikai jólétre
  Kutatások bebizonyították, hogy a kipihent, jól alvó egyének sokkal nagyobb eséllyel lesznek rugalmasak. Nem csak az alvás az egyetlen olyan szempont, amely befolyásolja ellenálló képességedet. A fizikai jólét javítása és ellenálló képesség növelése érdekében összpontosíts a következőkre:
  egészséges táplálkozás,
  hidratáltság,
  rendszeres testmozgás.

  3. Relaxációs technikák gyakorlása
  A reziliencia fejlesztésének része az elme edzése, hogy nyugodt maradj, még stresszes helyzetekben is.
  Íme néhány módszer a relaxáció gyakorlására:
  Tölts időt barátaiddal és családtagjaiddal.
  Keress olyan tevékenységeket, amelyek segítenek kikapcsolódni, például rajzolj, kertészkedj vagy olvass.
  Próbáljon ki relaxációs és meditációs technikákat.

  4. Fenyegetések újraértelmezése
  A kognitív értékelés az a mód, ahogyan egy eseményt vagy helyzetet szemlélünk – beleértve annak jelentését és azt, hogy mi szükséges a leküzdéséhez.

  Amikor valamiben kihívást látunk, felismerjük annak lehetőségét. Azt is érzékeljük, hogy megvannak az erőforrásaink a helyzet kezelésére. Ez a nézet az energia, a várakozás és az izgalom érzését eredményezi. Ezek az érzések hajlamosak cselekvésre és problémamegoldásra késztetni.

  5. Ügyelj a gondolkodásmódodra
  Hiedelmeink, hozzáállásunk és gondolkodásmódunk befolyásolja ellenálló képességünket. Például énhatékonyságunk határozza meg, hogy energiával és lendülettel közelítünk-e egy helyzethez, vagy visszavonulunk.. Mindez nagymértékben önbeteljesítő jóslat lehet.

  6. Önismeret gyakorlása
  Ha odafigyelünk a történésekre és a gondolatainkra, segíthet felismerni, hogy mentálisan milyen állapotban vagyunk, és szükség van-e egy kis támogatásra. Figyelj arra, hogy már a korai a jeleket észreveszed.

  7. Ügyelj a stressz szintedre
  Időnként mindenki stresszes. Vannak, akiket túlterhel a stressz, és hagyják, hogy az befolyásolja az ellenálló képességüket. Mások időben felismerik, ha stresszessé válnak, és tesznek valamit ellene.

  A rugalmasság kiépítése most kezdődik

  Nem szabad feladni, és nem szabad beletörődni, ha elsőre úgy érzed, nem vagy rugalmas. Mindig lesz olyan feladat, amit tegnapra kellett volna elkészíteni, mint ahogy olyan munkatárs is lesz, akinek már a látványa is ellenszenvet vált ki belőled.

  Fontos azonban tudni, hogy munkavállalóként és magánemberként egyaránt kulcsfontosságú, hogy elsajátítsuk a lelki rugalmasság készségeit. Megléte segít, hogy megfelelően alkalmazkodjunk a változásokhoz, és boldoguljunk vele.

  Akkor sem szabad a tétlenségbe torkollani a rugalmasság építésének, ha első úgy érzed falakba ütközöl, és nem megy. Lehet neked pont egy kis segítségre van szükséged, és fel kell oldani azokat a blokkokat, amemyel meggátolnak abban, hogy változtass a gondolataidon.

  A Manna csepp ebben tud neked segíteni! Könnyebben át tudod vészelni a stresszes helyzeteket, kevésbé fogsz szorongani egy a főnököddel folytatott beszélgetés során. Próbáld ki a Manna cseppet, és győződj meg róla te is, hogy segítségével könnyebben fogod venni az akadályokat.

  Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.