Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

“Ne fesd az ördögöt a falra”. “Nézd az élet napos oldalát”. “Hidd el, a pohár félig tele van.” A pesszimisták biztos, hogy már legalább egyszer találkoztak a fenti gondolatok valamelyikével életük során. Hajlamosak vagyunk azt hinni róluk, hogy mogorva, világvégét váró emberek, akiknek sosem elég jó semmi. Pedig van néhány dolog, amit érdemes megtanulni tőlük!

Mitől lesz valaki pesszimista?

 

“A kolléganőm/szomszédom/ismerősöm állandóan panaszkodik. Ő biztosan pesszimista”. 

Nem feltétlen!

A pesszimizmus inkább azt jelenti, hogy adott eseménynél felkészülünk a lehető legrosszabb végkimenetelre. Például reggelente 8-ra kell beérnünk a munkahelyünkre, és sorra vesszük, milyen akadályokba ütközhetünk bele: dugó, késik a busz, otthon marad a telefon, és vissza kell ugranunk érte. Épp ezért előbb indulunk el, mint amikor feltétlen szükséges lenne.

A pesszimizmust sokan összekeverik a mentális betegségekkel. Fontos tisztázni, hogy ez nem egyenlő a depresszióval, vagy szorongással! Ezek betegségek, míg a pesszimizmus inkább egy életfelfogás. 

Nem minden pesszimista látja ugyanolyan szürkének az életet. Bizonyos formája pozitívan hathat az emberre, míg más formájától teljesen megbénulhat. 

Az optimizmus és pesszimizmus velünk született dolog, de tanulható, így bármikor a másik oldalon találhatjuk magunkat. A minket ért tapasztalatok hatására könnyedén átbillenhetünk a másik oldalra. Ha például egy optimista személyiséggel rendelkezőt egymás után érik a különböző traumák, akkor nagy esély van rá, hogy pesszimistává válik. Sok múlik azon, milyen eseményeket éltünk már át a múltban, miket tapasztaltunk addigi életünk során. 

 

A pesszimizmus előnyei

 

Bár mai világunkban mindenki arra buzdít minket, hogy legyünk optimisták, a pesszimizmusnak is megvannak a maga előnyei. Ezt defenzív pesszimizmusnak nevezzük. Lényege, hogy az ember számba veszi a lehető legrosszabb forgatókönyvet, de ebből előnyt tud kovácsolni. Például egy vizsgahelyzetben a lehető legrosszabb eseményt várja(bukás), emiatt sokkal több időt és energiát szán a felkészülésre. 

Azzal, hogy a pesszimista észreveszi egy szituáció buktatóit, fel tud készülni a rossz végkifejletre is. Ez pedig fejlettebb problémamegoldó képességet és magasabb önbizalomszintet eredményez. 

Ha esetleg valóban rosszul állnak a dolgok, akkor sem esik olyan könnyen pánikba. Mivel számított erre, ezért már kész terv van a fejében a lehetséges megoldásokról. Az optimistát ezzel szemben váratlanul érheti egy-egy kudarc, emiatt hangulata sokkal nagyobb mélyrepülésbe kezdhet. 

 

Túlzásba sem szabad vinni!

 

Néhány pozitívuma van tehát annak, ha valaki pesszimista. Nem szabad azonban átesni a ló túloldalára!

Ha valaki szélsőségesen pesszimista, akkor az bizony jó pár hátránnyal járhat együtt: 

  • Ha valaki végletekig pesszimista, akkor az sikertelenség esetén nem önmagában keresi a hibát. A világot, a körülményeket, másokat okol. Ezzel letolja magáról a változtatással járó felelősséget. Enélkül viszont nem tud fejlődni, vagy előrébb lépni. 
  • Baráti és szerelmi kapcsolatokban is hátrányt jelenthet a túlzásba vitt pesszimizmus. Ilyenkor ugyanis félünk megnyílni mások előtt, rettegünk attól, hogy megbántják érzéseinket, vagy beletaposnak a lelkünkbe. Ezért felvesszük a védelmi páncélt, és nem engedünk közel magunkhoz másokat. Így viszont könnyen magányossá válhatunk. 
  • Ha mindig a lehető legrosszabbat várjuk, akkor abba egy idő után belefásulunk, megkeseredünk és elveszíthetjük a motivációt. 
  • Akár saját magunkat is szabotálhatjuk! Ha egy állásinterjú során az a hozzáállásunk, hogy nem kapjuk meg a munkát, akkor valószínűleg tényleg nem kapjuk meg. Hiszen nem fogunk bele elég energiát fektetni, mert minek, úgysem fog sikerülni. 

Sem a túlzásba vitt pesszimizmus, sem a túlzásba vitt optimizmus nem jó megoldás. A legjobb, ha megpróbáljuk megtalálni az arany középutat. Nem baj, ha számolunk a buktatókkal, és többféle tervünk van vész esetére. De néha hagyjuk, hogy a remény kerekedjen felül. 

 

Küzdje le a negatív gondolatokat!

 

A negatív gondolatokat nem könnyű elengedni. Apró tüskeként megragadnak lelkünkben, az eltávolításuk pedig fájdalmas lehet. Viszont ha nem szabadulunk meg tőlük, akkor az megmérgezhet minket!

A változtatáshoz erős lelki ellenállóképességre van szükségünk. A Mannacsepp segít, hogy ezt elérje! Ez a természetes étrendkiegészítő segít megtalálni lelki egyensúlyunkat, csökkenti a minket ért negatív tapasztalatok által kiváltott stresszt, és visszanyerhetjük uralmunkat életünk felett. 

Ne hagyja, hogy a negatív gondolatok letérítsék a helyes útról! Vegye fel velük a harcot!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp

 

 

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Baloghné Tóth Edit Nekem először elég fura volt. Az első két hétben egy csomó rossz emlék eszembe jutott édesanyámmal kapcsolatban. Aztán mintha elvágták volna, kisimult minden. Már rég nem voltam ilyen nyugodt.
Tetszik · 6 · körülbelül 1 hete