Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

“Tennél nekem egy szívességet?” Élete folyamán mindenki találkozik ezzel a kérdéssel valamilyen formában. A válasz viszont eltérő.

Van, aki gondolkodás nélkül igent mond, mások alaposan megfontolják a döntést, és előfordul, hogy visszautasítják a kérést. Meglepő, de lehet, hogy ők teszik jól, ugyanis nem teszik ki magukat a túlterheltség veszélyének!

Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, miért fontos néha nemet mondani:

A túlvállalás, és ami vele jár

“Be tudnál segíteni ebben a határidős feladatban?” “El tudnál ugrani helyettem bevásárolni?” “Le tudnád nyírni a füvet, ha szépen kérlek?” Nem tűnnek bonyolult feladatoknak, ugye? Különösebben időigényesnek sem mondhatnánk őket. Ha azonban ott a munka, segítenie kell a gyermekeknek leckét írni, el kell ugrania a postára, vár Önre a főzés-mosás-takarítás, a háta közepére sem hiányoznak ezek, ugye?

Sokan azonban ilyenkor sem mernek nemet mondani munkatársaiknak, szomszédaiknak, barátaiknak. Fogcsikorgatva, de inkább elvállalják a feladatot, nehogy a másik megsértődjön, vagy esetleg csalódást okozzanak. Pontosan tudják, hogy az elintéznivaló nem fér bele az idejükbe, esetleg a saját teendőiket kell csúsztatniuk, de inkább elvállalják a feladatot.

Szögezzük le: egy-egy ilyen esettel nincs baj. Bár átmenetileg bosszantó és fárasztó lehet, néhány nap múlva szinte már nem is emlékszünk az esetre. Nem úgy, ha állandóan túlvállaljuk magunkat, és minden plusz feladatot elvállalunk! Ebben az esetben folyamatos stressznek vagyunk kitéve, hiszen tartunk attól, mi lesz, ha nem sikerül mindent időben befejeznünk. Kevesebb időnk marad a kikapcsolódásra, szórakozásra, pihenésre. Rosszul érezzük magunkat, hiszen jó képet vágunk a dologhoz, de valójában rendkívül zavar minket.

Ha sosem mondunk nemet, akkor az hatalmas feszültséget jelent. Kimerülté válhatunk, és mivel nincs időnk újratöltekezni, testünk-lelkünk előbb-utóbb lemerül, és betegségek formájában jelzi, hogy ideje megállnunk.

Ugye Ön sem vágyik erre?

Akkor ne is tegyek többé szívességet?

Erről szó sincs!
A szívességről nincs baj egészen addig, amíg…

  • Tényleg szívesen végzi el az adott feladatot, nem jelent extra túlterhelést
  • Saját akaratából mond igent, nem azért, mert mások rákényszerítik
  • Az adott helyzetben nemet is mondhatna, ám Ön segíteni szeretne
  • Nem megy rá az egészsége, nem sodorja a kimerültség határára
  • Az illetőnek valóban szüksége van segítségre, nem lustaságból vagy nemtörődömségből próbálja másra hárítani a kötelességet

Amennyiben a felsoroltak igazak, nyugodtan mondjon igent! Egyrészt pozitív hatással lehet baráti vagy munkatársi kapcsolataira. Munkahelyen előnyt is jelenthet a proaktivitás és megbízhatóság. Arról nem is beszélve, hogy Önt is elégedettséggel töltheti el, ha képes segítséget nyújtani bajbajutott társainak!

Ugyannakkor ha ezeknek a szöges ellentéte igaz, ne féljen attól, hogy megtagadja a munka elvégzését!

Így tanuljon meg nemet mondani

Aki még sosem mondott nemet semmire, annak bizony nincs egyszerű dolga, ha egyszer el akarja kezdeni. Ugyanakkor ennek is megvan a tanulási folyamata, amely elsajátításával elindulhatunk az önfejlesztés eme fontos útján.

  • Van lehetősége nemet mondani? Ha a főnöke megkéri egy rendkívül sürgős feladat ellátására, akkor nem biztos, hogy túl jól veszi ki magát az elutasítás. Ha azonban a kollégája próbálja rátolni Önre az időigényes, ám nem túl fontos feladatát, akkor érdemes megfontolni a nemet.
  • Kérjen több információt! Lehetséges, hogy a feladat elsőre bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnik, a valóságban azonban csak néhány percet vesz igénybe, és fordítva. Mindig tudjuk, mire mondunk igent vagy nemet!
  • Mérlegelje, hogy ha igent mond, akkor valóban képes lesz elvégezni az elintéznivalót! Rosszabbul veszi ki magát, ha egy ígéretét megszegi időhiány miatt, mintha azon nyomban nemet mondana.
  • Vegye észre az érzelmi nyomást! Ha a másik azzal próbál Önre hatni, hogy hirtelen kedveskedni próbál, vagy ellenkezőleg, csalódottságot mímel, esetleg dühös lesz, akkor se hagyja magát csőbe húzni!
  • Ha nemet mond, akkor legyen határozott! Nincs de, nincs ha. A nem az legyen nem, hiszen a másik csak akkor fogja megérteni, hogy Ön komolyan is gondolja.

Ha extra támogatásra van szüksége

Bizonyos helyzetekben a szívesség elkerülhetetlen, nincs lehetőség nemet mondani. Ez viszont nem jelenti azt, hogy könnyű megbirkózni a plusz feladatokkal járó stresszel!

Mi a Mannacseppet használjuk, ha egy stresszes időszakon megyünk keresztül. Ez az étrendkiegészítő természetes módon csökkenti a feszültséget, és elősegíti a nyugodt lelkiállapot visszaállítását. Rendszeres szedésével kiegyensúlyozottan vehetjük a hétköznapok akadályait.

Ne hagyja, hogy a váratlan teendők letarolják! Tegyen azért, hogy megerősödve győzhesse le a megpróbáltatásokat!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

Megrendelem

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

Érdekel a Manna csepp

 

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Martinkovicsné Szabó Bernadett:1üveggel be szedve és mintha ki cseréltek volna nagyon meg szerettem a manna cseppet sokkal energikusabb vagyok és nincs idegesség holnap rendelem a következő adagot 🙂
Tetszik · 8 · körülbelül 1 hete