Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Abban biztosak lehetünk, hogy a trauma szó hallatán senkinek nem egy habos-babos vidám történés jut az eszébe. Magát a kifejezést és a jelentését általában nehéz egyértelműen meghatározni, mivel mindenki másképp dolgozza fel az eseményeket. Amit az egyik személy traumatikusnak tart, azt egy másik nehéz helyzetnek találhatja. Az azonban biztos, hogy nem hagyhatjuk feldolgozatlanul. 

Amit a traumáról tudni érdemes

 A traumáról összességében elmondható, hogy egy múltban történt megrázó esemény, amely az egyén testi és lelki egyensúlyát egyaránt fenyegeti. Ez lehet szexuális, fizikai vagy akár lelki bántalmazás, bűncselekmény szemtanújának vagy elszenvedőjének lenni, közlekedési balesetet vagy valamilyen természeti csapást átélni, háborús veszteség áldozatának lenni. Ide lehet sorolni továbbá a folyamatos iskolai csúfolást, kiközösítést és a szülői elhanyagolást is. 

 Tudnunk kell, hogy több kisebb stresszel járó események összessége is járhat traumatikus következményekkel. Egy ilyen esemény átélése során sok területen sérülhetünk, és előfordulhat, hogy nem sikerül azt feldolgozni. Mindezek azonban lelkünkben és testünkben egyaránt hosszú időre nyomot hagyhatnak, ami évekre felboríthatja lelki egyensúlyunkat. 

 Amíg a stresszes állapot esetében testünk védekezési mechanizmusa lép életbe, az üss vagy fuss reakció a válasz. Ezzel szemben egy trauma átélése során a test egyszerűen lefagy. Ez vezethet oda, hogy úgy érezzük, képtelenek vagyunk a megszokott mederben folytatni életünket. 

 A traumát átélőkre jellemzőek az alábbi pszichés tényezők: 

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.
  • a világba vetett hit összeomlása,
  • fenyegetettség és tehetetlenség érzése,
  • irányítás elvesztése,
  • az én és társas kapcsolatok szétesése.

 A trauma következményei

Egyik lelki problémát sem szabad félvállról venni, mert mindegyik komoly negatív hatással lehet. Így bármi is okozza a traumát, ha megoldatlan marad, ha nem tudjuk feloldani, hosszú távú komoly következményekkel járhat.

Szorongás

Az egyik súlyos következmény a szorongás, amely minden egyes percet meg tud keseríteni egy traumatikus esemény után. Ez az állapot a normális, napi életvitelt akadályozhatja. 

A történés újbóli átélése vagy visszaemlékezések

Még akkor is, ha már régen történt a trauma, előfordulhat, hogy bizonyos dolgok emlékeztethetik a történésre. A történések újraélése több lehet, mint egy kellemetlen emlék. Emellett a rémálmokkal történő folyamatos küzdelem is előfordulhat. 

Viselkedési változások

Az érzelmek kordában tartásáért vagy a felejtésért sokan a kábítószerhez vagy alkoholhoz nyúlnak. Mások pedig gyakran az évesbe menekülnek, hogy megbirkózzanak a megoldatlan problémákkal, amelyek végül súlyproblémákhoz vagy étkezési zavarokhoz vezethet.

Egészségügyi problémák

A magas szintű szorongás széles körben elterjedt gyulladást okozhat a szervezetben, ami számos súlyos egészségügyi problémához vezethet, például szív- és érrendszeri vagy autoimmun betegségekhez.

Kognitív funkció

Ha az agyat egy érzelmi trauma eltéríti, kognitív problémákhoz vezethet, például memória- és koncentráció zavarhoz. Szélsőséges esetekben befolyásolja az iskolai vagy munkahelyi tevékenységet, mert képtelenek az adott feladatra összpontosítani.

A feloldatlan érzelmi traumák széles körben kihathatnak fizikai, érzelmi és a mentális egészségre. A lelki káosz útvesztőjéből nehéz kikerülni, de nem lehetetlen. 

 Manna csepp összetevőinek köszönhetően kiutat jelent a boldog és kiegyensúlyozott mindennapokhoz. Csupán napi pár csepp a megoldás az eddig feloldatlan és megoldatlan lelki problémákra. 

 Ne várja meg, hogy kicsússzon a lába alól a talaj. Figyeljen lelke egészségére is a Manna csepp erejével.