Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Harmónia és lelki egészség a mindennapokban

Hogyan szabadulhatunk meg gyökerestül a stressz, szorongás, depresszió kiváltó okaitól?

Szerezze vissza lelki egészségét!

Ugye egyetértünk abban, hogy nem csak a testi, hanem a lelki egészségünk is fontos? De mit mond erről a szakember?

Ma már tisztán látszik, hogy modern világunkban a leki egészségünk sokkal rosszabb állapotban van, mint a fizikai. Milliók életében állandósult a szorongás, a krónikus fáradtság, és a depressziós tünetek. Már a fiatalok közül is egyre többen életuntak, nem találják a helyüket, és magányosak, még akkor is, ha nincsenek egyedül. Minderről dr. Magyar Lóránt beszélt, a Pannon TV, Szubjektív című műsorában.

Mit tehetünk? Hogyan állítsuk vissza lelki egészségünket, és a harmóniát a mindennapjainkban? 

A lelki sebek hatása

Az életünk során elszevedett lelki sérülések nem múlnak el nyomtalanul. Minden trauma nyomot hagy rajtunk. Minden bántás, sérelem, egy-egy lelki görcsként lerakódik a tudatalattinkban. Mindez egy idő után, állandó, levezetetlen feszültséget generál. A stressz pedig újabb és újabb görcsöket hoz létre bennünk. Ha szabadulni szeretnénk, a kellemetlen tünetektől, a megoldás nem az, hogy elnyomjuk az így keletkező rossz érzést. Helyette inkább próbáljuk meg kisimítani ezeket a lelki görcsöket! Vagyis nem elnyomni kellene a tüneteket, hanem feloldani a lelki blokkokat.

Mi a helyzet a stresszel?

Amikor a szervezetünkben stresszhormon termelődik, a testünk átkapcsol „harcolj, vagy menekülj” üzemmódba. Ilyenkor adrenalin termelődik, és az energia az izmainkhoz kerül, nem pedig az agyunk használja el. A testünk leszabályozza az agyunk energiaellátását a túlélés érdekében. Ilyenkor nem tudunk megfontolt döntéseket hozni, és számtalan magasebbrendű kognitív funkcióra sem jut kapacitás. Csakhogy, ez rengeteg energiát használ el, és egy idő után rendkívül kimerítő lesz. Ezért érezzük hullafáradtnak magunkat egy stresszes nap után. Mivel azonban a stresszt nem tudjuk teljesen elkerülni, inkább az segíthet, ha támogatjuk a lelki állóképességünket (reziliencia). Így rugalmasabban reagálunk a stressz okozta terhelésekre.

Milyen lehetőségek vannak feszültség-mentesítésre?

Íme, néhány módszer a teljesség igénye nélkül:

Fordulhatunk pszichológushoz

Számtalan pszichológus és egyéb terapeuta kínál segítséget a különböző lelki problémákra. Próbálják feltárni az okokat, és különböző gyakorlatokat, technikákat is kínálnak.

Előnye: Személyre szabott, egyéni terápiát kaphatunk

Hátránya: Sajnos, ezeknek a terápiák meglehetősen hosszú ideig tartanak, és az áruk is elég borsos. Egy profi lélekbúvár akár több tízezer forintot is elkérhet óránként. Mivel a kúra hossza nincs megszabva, így akár évekig is fizethetünk a szakembernek. Mi egy olyan módszert kínálunk, ami bárki számára elérhető, és megfizethető.

Antidepresszánsok, hangulatjavító gyógyszerek

Sajnos, sokszor a legegyszerűbb megoldásnak tűnik a szorongáscsökkentő, vagy hangulatjavító gyógyszerek fogyasztása. Nagyon sok orvos, az első panaszoknál különböző antidepresszánsokat, vagy egyéb hasonló gyógyszereket ír fel.

Előnye: Azonnali hatás

Hátránya:  Hosszabb távon nem oldják meg a problémát, és egyre nagyobb mennyiség kell a hatás eléréséhez. A legtöbb esetben fizikai és lelki függőség alakulhat ki, emiatt nagyon nehéz később megválni tőlük.

Feszültségcsökkentő táplálékkiegészítők

A legtöbben inkább elnyomni próbálják a bennük keletkező feszültséget. Ez egyszerű, hiszen számtalan stresszoldó szert látni a reklámokban. Ilyenek a magnézium készítmények, és a Valerianaból készült termékek

Előnye: Könnyen beszerezhetők, és fogyaszthatók.

Hátránya: A probléma azonban az, hogy ezek mindössze magát a feszültségnek az érzését csökkentik. Viszont nem oldják fel azokat a lelki problémákat, görcsöket, amelyek a feszültséget okozzák. Így azok megmaradnak, és újra- és újra feszültséget generálnak. Ezért egy idő után már egyre erősebb nyugtatóra van szükség.

Hogy áll az Ön lelki állóképessége? Tesztelje le!

Vajon meddig bírja cérnával a mindennapokat? Túljut a nehezén, vagy legyűri a stressz? Töltse ki a tesztet és megtudja. Kattintson a gombra!