Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

Bár a tél számtalan csodálatos pillanatot tartalmaz, a legtöbb ember számára inkább a szürkeséggel, unalommal, szomorúsággal egyenlő. Normális, ha az időjárás változása, a természetes fény hiánya és az egyre rövidülő nappalok rányomják a bélyeget a hangulatunkra. Ám amíg ez egyeseknél kimerül egy kis kedvetlenségben, másoknál akár súlyosabb probléma, szezonális depresszió is kialakulhat! Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, hogy lehet megkülönböztetni az egyszerű levertséget a téli depressziótól. 

Téli szürkeség = lehangoltság? 

Ahogy egyre kopárabbá válik a táj, ahogy egyre kevesebbet mutat a hőmérő higanyszála, ahogy egyre kevesebb ideig élvezhetjük a napfényt, úgy a hangulatunk egyre sötétebbé válik. Az évnek ebben az időszakában egy kicsit nehezebb őszintén mosolyogni, örülni vagy motiváltnak maradni. A többség csupán arra vár, hogy ismét elérkezzen a tavasz. Addig pedig jó medve módjára legszívesebben csak átaludnák a téli hónapokat. 

Nem csoda, ha ősszel, télen egy kicsit lehangoltabbá válunk. Egyrészt a természetes fény hiánya felborítja a bioritmusunkat, amely miatt rosszabb hangulatba kerülhetünk. Másrészt télen jellemzően beszorulunk lakásunk négy fala közé, az ingerszegény környezet, és a társas kapcsolatok hiánya pedig megteszi a hatását: enerválttá, levertté válhatunk. 

Ha tehát azt tapasztaljuk magunkon, hogy egy kicsit kevésbé vagyunk energikusak, vagy vidámak, nincs velünk baj!

Ám ha már egyéb tüneteket is észrevettünk, elképzelhető, hogy egy kicsit többről van szó, mint egyszerű lehangoltságról…

Talán több, mint levertség?

Akármennyire is kiegyensúlyozottak vagyunk, bizony előfordulhat, hogy egy-egy komor téli nap hatására a lelkiállapotunk is meging. De mi van, ha többről van szó? 

A szezonális depresszió egy olyan mentális probléma, amely jellemzően az őszi-téli időszakban keríti hatalmába az embert. Megjelenése gyakoribb, mint gondolnánk. Molnár Eszter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet egyetemi adjunktus kutatása szerint közel 1000 résztvevőből kb. 5% erős tünetekkel, míg 20%-a enyhébb tünetekkel esik át a szezonális depresszión egy-egy évszakváltás alkalmával. 

Vajon milyen tünetek esetén érdemes gyanakodni? 

A betegek általában reménytelenséget, kedvetlenséget, ingerlékenységet éreznek. Energiaszintjük csökkent, állandó fáradtságtól szenvednek. A koncentrálásban és döntéshozatalban nehézségeket tapasztalhatnak. Emellett jellemző még a társas kapcsolatok elhanyagolása, az érdeklődés elvesztése a korábban szeretett dolgok iránt, illetve az étkezési szokások megváltozása. 

Ha tehát az utóbbi időben ezeket a tüneteket tapasztalta, elképzelhető, hogy Önt is utolérte a szezonális depresszió! 

Így gyűrje le a szezonális depressziót 

Bár a szezonális depressziót általában elfújja az évszakváltozás, ha nem akarjuk az egész teret borongós hangulatban tölteni, érdemes odafigyelni egy kicsit lelki szükségleteinkre.

  • Ha tél, akkor legszívesebben ki sem mozdulunk a jó meleg otthonunkból. Ez azért baj, mert a mozgás boldogsághormont termel, és csökkenti a stresszt, amitől ezáltal megfosztjuk magunkat. Öltözzünk fel melegen, és ha más nem, legalább egy fél órát sétáljunk naponta! 
  • A borongós hétköznapok, a korai sötétedés teljesen felboríthatja alvási ciklusunkat. Ne csábuljunk el napközben egy kis szundításra, mivel így teljesen tönkretehetjük az éjszakai alvásunkat, ami folyamatos fáradtsághoz vezet. Tegyünk meg mindent azért, hogy éjszaka elegendő mennyiségű és minőségű pihenéshez jussunk!
  • A szürkeségben nehéz megtalálni azokat az apró színfoltokat, amelyek boldoggá tesznek minket. De ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen! Lehet akármilyen apróság, például egy forró tea, egy jó könyv vagy egy kényelmes takaró, a lényeg, hogy vegyük körül magunkat olyan dolgokkal, amik jó kedvre derítenek! 
  • Szeretteink közelsége nagy lelki erőt adhat a borongós, szürke napok elviseléséhez. Beszélgessünk, találkozzunk velük minél többször!

Természetesen a depresszió ellen

A szezonális depresszió általában már ősszel lecsap áldozataira, és egészen a tavaszi napsugarak megjelenéséig velünk maradhat. Hogy mielőbb megszabadulhassunk tőle, nem árt megerősíteni lelkünket! 

Mi a Mannacseppet használjuk, hogy támogassuk lelkünket ebben a cseppet sem könnyű időszakban. Ez a természetes étrendkiegészítő gyógynövényekkel és virágesszenciákkal segít megszabadulni a negatív érzelmektől, a stressztől és a depressziótól. Rendszeres szedésével búcsút inthetünk a szomorúságnak, és ismét megtalálhatjuk az örömet a téli mindennapokban. 

Vegye fel a kesztyűt a depresszió ellen!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

Megrendelem

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

Érdekel a Manna csepp!

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Baloghné Tóth Edit Nekem először elég fura volt. Az első két hétben egy csomó rossz emlék eszembe jutott édesanyámmal kapcsolatban. Aztán mintha elvágták volna, kisimult minden. Már rég nem voltam ilyen nyugodt.
Tetszik · 6 · körülbelül 1 hete