Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu
Maszkot le, avagy így vállalja fel az érzéseit

A mentális problémákon nehéz kiigazodni. A betegek hasonló tüneteket tapasztalhatnak egyik vagy másik betegség esetén, ezért könnyen összetéveszthetik, hogy mivel is küzdenek. Ezek közé tartozik a kiégés és a depresszió is, amelyet könnyű összekeverni, azonban eltérő módszerek kellenek ahhoz, hogy kilábaljunk belőlük. Legújabb blogbejegyzésünkben összeszedtük, melyek a legfőbb különbségek.

Amikor túlhajtuk magunkat…

 

Amikor záporoznak a feladatok, amikor nem látjuk a kiutat a tengernyi tennivaló közül, amikor legszívesebben elbújnánk valahova a kötelezettségek alól, az egy figyelmeztető jel, hogy ráléptünk a kiégés ösvényére. 

A bournout szindróma oka a fokozott érzelmi terhelés és magas szintű stressz hosszabb ideig való fennállása. Általában a munkahelyen jelentkezik, de akár családanyaként is tapasztalhatjuk. Nehéz kiszúrni, hiszen nem egyik napról a másikra történik, különböző lépcsőkön keresztül vezet hozzá az út. Kezdetben nagy lelkesedéssel, motiváltsággal vetjük bele magunkat a tennivalókba. Ha nem lazítunk, akkor egy idő után elkezd csökkenni a lelkesedés, egyre romlik a teljesítmény, elmarad az érdeklődés. Ezt követően még több erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy visszanyerjük az irányítást, de egyre kevésbé megy, egyre nagyobb lesz a feszültség, egyre romlik az egyén lelkiállapota. 

A kiégés utolsó fázisában, amikor már érződik, hogy nagy a baj, közönyt, rosszkedvet, reménytelenséget érezhetünk. Ekkor már automatikusan végezzük a teendőket, de nem leljük bennük örömünket. Egyre jobban háttérbe szorulnak a társas kapcsolatok, egyre jobban befolyásolja magánéletünket. 

Sajnos a depressziónál is hasonló tüneteket jelentkezhetnek, mégis vannak olyan jelek, amelyek segíthetnek a megkülönböztetésben.

 

Miben más a depresszió?

 

A fáradtság, levertség, a motiváció és érdeklődés elvesztése, a koncentrációs zavarok és a teljesítmény romlása, az állandó rosszkedv és feszültség, a testi tünetek megjelenése mindkét betegség esetén jelentkezhet. Mi az, ami mégis más depresszió esetén? 

Míg a kiégést a túlzott stressz okozza, addig a depresszióhoz különböző traumák, veszteségek vezethetnek. A depressziós embert egyértelműen a negatív érzések, a szomorúság, levertség, kedvetlenség keríti hatalmába, míg azokat, akik kiégéssel küzdenek, inkább a hangulatingadozások jellemzik. A kiégés kívülről sokkal kevésbé érzékelhető, a depressziót általában kevésbé lehet rejtegetni (bár természetesen nem lehetetlen, gondoljunk csak a rejtett depresszióra). 

Érdekesség még, hogy a depressziót önálló mentális betegségként kezeli az orvostudomány, míg a kiégést inkább egy tünetegyüttesként szokták vizsgálni. 

Sajnos a kettő nem zárja ki egymást, lehet valaki egyszerre kiégett és depressziós. És ami még mindkét problémát jellemzi: sajnos nem fognak maguktól elmúlni. Csak akkor, ha teszünk ellenük! 

 

Ezt tegye kiégés ellen

 

Ha a tünetek alapján inkább a kiégésre gyanakodik akkor komolyan kell venni, és akár szakember segítségét is igénybe venni. Néhány egyszerű tanács betartásával azonban sokat tehet annak érdekében, hogy mérsékelje a panaszokat. 

  • Evidensnek tűnik, mégis fontos: figyelje a teste- lelke jelzéseit! Ha fáradtabbnak, kimerültebbnek érzi magát, akkor aznap vegyen kicsit vissza a tempóból. Nem fog összedőlni a világ amiatt, ha néha egy kicsit lazít a gyeplőn. Másnap újult erővel ugorhat neki a tennivalóknak! 
  • Gondolja át, az élet mely területei okozzák a legtöbb stresszt! Lehetséges, hogy túlvállalta magát, emiatt képtelen mindent besűríteni a napba. Amiben tud, kérjen segítséget, vagy vegye sorra, milyen feladatokat tudna kiiktatni a hétköznapokból!
  • Tudatosan szakítson időt a pihenésre! Minden nap legyen egy nyugodt fél- egy órája, amikor félrerakja a problémákat, és csak az örömteli dolgokra koncentrál. Sétáljon, olvasson, vagy tegyen bármit, ami örömmel tölti el. Ebben az időszakban ne rágódjon a problémákon, tegye egy kicsit félre azokat! 
  • Ne hajszolja a tökéletességet! A kiégés hátterében gyakran az áll, hogy egyszerre akarunk 100%-ot nyújtani az élet minden területén. Valljuk be: ez szinte lehetetlen. Törekedjünk inkább az egyensúlyra! Ha például az elmúlt időszakban előtérbe került a munka, próbáljuk kicsit inkább a családra figyelni, vagy fordítva! 

 

Állítsa vissza a harmóniát!

 

Akár a kiégés, akár a depresszió jeleit érzékeljük magunkon, az egy figyelmeztetés, hogy lelkünk nincs rendben. Mielőtt megpróbáljuk kezelni a problémákat, érdemes elkezdeni támogatni lelkünket, hiszen amíg lelkünk nincs jó állapotban, erőfeszítéseink is hiábavalóak lesznek. 

Mi a Mannacseppet használjuk, hogy gondoskodjunk lelkünkről. Ez a természetes étrendkiegészítő segít csökkenteni a hétköznapok kihívásaival járó stressz és negatív érzelmek következményeit, így azok nem tudnak kárt tenni a lélekben. Ennek köszönhetően megőrizhetjük a harmóniát és kiegyensúlyozottságot a hétköznapokban. 

Ne hagyjuk, hogy a különböző mentális problémák megakadályozzák boldogságunkat! Vegyük fel a harcot ellenük!