Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Életünk mozgalmas, hiszen dolgozunk, segítünk másokon, vagy gondoskodunk a családunkról. Néha túl elfoglaltak vagyunk, és elfelejtünk egy lépést hátra lépni és pihenni. Ekkor fordulhat elő a kiégés, ami sajnálatos módon, előbb vagy utóbb, de mindenkit elér.

Mi a kiégés?

A kiégés a munkával kapcsolatos stressz egy fajtája. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „foglalkozási jelenségként” írja le, bár ez nem tekinthető egészségügyi állapotnak, de mégis hatással lehet az egészségünkre. Most akkor hogy is van ez?  

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

A kiégés a kimerültség egyik formája, amelyet az állandó nyomás érzése okoz. Ez a túlzott és hosszan tartó érzelmi, fizikai és mentális stressz eredménye. A kiégés összefüggésben van a munkával, és akkor következik be, amikor túlterhelt, érzelmileg kimerült, és nem tud lépést tartani az élet szüntelen igényeivel.

Az állapot orvosilag nem diagnosztizált, de hatással lehet fizikai és mentális egészségére, ha nem ismeri fel vagy nem kezeli. A kiégés gátat szab a produktivitásának, csökkenti az energiát, előtörhet Önből a cinikus éne, és elkezdhet harcban állni a világgal. Mindezek rányomják a bélyegét a mindennapjaira, úgy mint a munkájára és a társadalmi életére. 

A kiégés tünetei

A kiégés nem egyik pillanatról a másikra következik be. Ez egy fokozatos folyamat, amely a munkából eredő stresszorokra épül. A jelek és tünetek kezdetben finomak, szinte észrevehetetlenek lehetnek, de minél tovább figyelmen kívül hagyjuk,  annál rosszabbá válhatnak, ami végül visszafordíthatlan károkat okozhat mentális és fizikális egészségünkben egyaránt. 

A kiégés sok olyan tünetet mutathat, ami összekeverhető a stresszel, azonban van három érzés, ami csak erre jellemző:  

  • Fáradtnak vagy kimerültnek érzi magát.
  • A lelkesedés hiánya és a megnövekedett negativitás a munkája iránt.
  • Csökkent munkavégzési képesség.

A kiégés gyakran szomorúságot vagy reménytelenséget eredményez, amely hozzájárulhat a negatív érzelmek és akár fizikai tünetek széles skálájához is, mint például:

  • Csalódottság vagy harag.
  • Ingerlékenység vagy bosszúság.
  • Szorongás, izgatottság vagy nyugtalanság.
  • A stressz fizikai érzései, például fejfájás, gyomorpanaszok, testfájdalmak vagy fáradtság.

Hogyan lehet kezelni a kiégést? 

A stresszhez hasonlóan a kiégést is lehet kezelni, aminek első kulcsfontosságú eleme, meghatározni, hogy munkájának mely területei okozzák a stresszt.

Természetesen elsősorban a kiégés megelőzése az ideális forgatókönyv, de legyünk őszinték, nem mindig lehet megelőzni. Ekkor jön képbe, hogy megfigyeljük magunkat. A stresszhez hasonlóan a kiégést is lehet kezelni, aminek első kulcsfontosságú eleme, meghatározni, hogy munkájának/életének mely területei okozzák a stresszt. Ezt követően el lehet kezdeni a kezelést, ami sok esetben egy kis odafigyeléssel megoldható. 

Beszéljen a főnökével

Ha lehetséges, magyarázza el, hogyan érzi magát, ugyanis ez a leggyorsabb és leghatékonyabb módja a munkahelyi stressz csökkentésének.

Aludjon eleget

Az alvás elengedhetetlen a jó fizikai és mentális egészséghez. Az alváshiány a kiégés egyik legnagyobb rizikófaktora. 

Mozogjon rendszeresen 

A legalább 30 percnyi testmozgás bizonyítottan számos egészségügyi előnnyel jár. Nem csak fizikailag tesz jót, de javítja az alvás minőségét és mentális egészségét is.

Végezzen relaxációs tevékenységet

A jóga, a meditáció vagy a tai chi nagyszerű módjai a feszültség feloldásában. 

Egy szónak is száz a vége. A jelenre való összpontosítás, az érzelmi kapcsolatok fenntartása, a munka és a magánélet közötti határok megtartása kulcsfontosságúak a kiégés nélküli munkahelyi előmenetelhez. 

Ugyanakkor ne engedje, hogy a napi terhek mentális egészségére oda nem illő rétegekként lerakódjanak.  A Manna csepp mintegy láthatatlan védőréteget képez lelkén, és feloldja a már meglévő blokkokat, hogy sokkal fesztelenebb legyen a napi stressz okozta megpróbáltatások leküzdése során.

Használja naponta a Manna csepp erejét, és legyen fontos a lélek is, hogy ép maradjon a test!