Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

“De nehéz az iskolatáska, ilyen szép napos délelőtt…”, szól az ismert nóta. Pár hete megkezdődött a tanítás, ez pedig még a legtapasztaltabb szülőket is megterheli. 

A kőkemény napirendhez való alkalmazkodás, a folyamatos tennivalók és az állandó kapkodás nem csak a gyermekeket, de a szülőket is stresszessé teheti. De hogyan éljük túl ezt az időszakot? Mit tehetünk azért, hogy megmaradjon a családi béke?

 

Miért stresszel a szülő?

Meglepő, de a szülők néha jobban pánikolnak az iskola miatt, mint a gyerekek. Főleg, ha elsősökről beszélünk! Félünk attól, hogy gyermekünk nem tud beilleszkedni az új környezetbe. Rettegünk, hogy nem tud jól teljesíteni. Tartunk attól, hogy nem érzi jól magát. Felötlik a fejünkben a gondolat, hogy rossz szülők vagyunk, innentől pedig egyenes út vezet a szorongáshoz és stresszhez.

Ha a szülő látványosan ideges, akkor aggodalmát átragaszthatja a korábban nyugodt kisiskolásra, aki szintén nyugtalanná válhat. Már indul is a káosz!

A lelki terhek mellett az is nehézséget okoz, hogy több feladat hárul ránk. A szülői értekezletek, a gyermek elfuvarozása az iskolába, vagy a tanulásban való segítségnyújtás mind-mind plusz erőfeszítéssel jár. Munkahely mellett pedig nem olyan egyszerű két fronton is helyt állni.

Miért stresszel a gyerek?

Ha ez az első iskolás éve, akkor teljesen természetes, hogy bizonytalan, fél, aggódik az ismeretlen miatt. Ez pedig könnyen ingerlékennyé teheti. 

Egy kis izgalom is teljesen normális, viszont emiatt előfordulhat, hogy az alvással is gondjai vannak. Ha izgul, akkor nehezebben tud elaludni, nem tudja magát kipihenni, ez pedig lelkiállapotát is befolyásolja. 

Ha gyermekünk zárkózott, nehezen oldódik fel idegenek társaságában, akkor számára még nehezebb lehet ez az új helyzet. Ők plusz figyelmet és segítséget igényelnek. 

De azok a gyermekek is stresszelhetnek, akik már sokadik évüket kezdik. Még nem telt el olyan sok idő a nyári szünet óta, hogy ne a játékra, strandolásra vagy táborokra gondoljanak a tanulás helyett…

Mi ezzel a baj?

Ha a szülő és a gyerek is stresszel, akkor mindketten ingerlékenyek, türelmetlenek, ilyenkor pedig könnyen elszakadhat a cérna. Ha pedig jól összevesznek, azzal csupán tovább fokozzák a stresszt- és már kész is egy ördögi kör! Ha gyermekünk az első hónapokat végigstresszeli, akkor az akár egész évre rányomhatja a bélyeget. Rossz élmény lehet számára az iskolakezdés, negatív irányban befolyásolhatja az iskolához való hozzáállását, de akár későbbi tanulmányi eredményeit is. 

A szülő oldaláról sem egyszerűbb a helyzet. Gyermeke iránt érzett aggodalma befolyásolhatja munkahelyi teljesítményét és koncentrációs képességét. Ez pedig csak további konfliktusokat szül.

Hogyan kezeljük?

Sokat tehetünk azért, hogy megkönnyítsük a helyzetet gyermekünk és saját magunk számára is. Ehhez a kulcs a tudatos tervezés és felkészültség.

  • Ha tudjuk, hogy nehezen viseljük a reggeli kapkodást, készítsünk elő mindent este a nyugodt induláshoz. A gyermekek bepakolhatják az iskolatáskát, kikészíthetik a másnapi ruhákat, a szülők pedig előkészíthetik a másnapi reggelit. 
  • Ha kipihenten vágunk neki a nehéz napoknak, akkor sokkal könnyebben viseljük az esetleges akadályokat. Épp ezért mindig ügyeljünk arra, hogy a kicsik időben lefeküdjenek, és eleget aludjanak!
  • A kora őszi időjárás még igen barátságos, így használjuk ki a hétvégéket, és töltsünk egy kis időt a szabadban. Testileg és lelkileg is felfrissülhetünk!
  • Beszélgessünk sokat! Esténként mindenki mesélje el, hogyan telt a nap, hogyan érezte magát, milyen nehézségekkel kellett szembenéznie. Így nem csak a fáradt gőzt ereszthetjük ki, de akár vicces pillanatokat is szerezhetünk egymásnak.
  • Türelem, türelem, türelem! Sem a szülő, sem a gyerek számára nem egyszerű ez az időszak. Ne nehezítsük meg magunknak még jobban!

Tegyen a stressz leküzdéséért nap mint nap!

A mindennapos stressz megkeseríti az egész család életét, és ha nem kezelik időben, mindenki károsodhat lelkileg és fizilailag is. Épp ezért fontos, hogy minden egyes nap tegyenek ez ellen! Ezért hasznos a Mannacsepp étrendkiegészítő, amely naponta segít a stressz kezelésében, lenyugtatja a kedélyeket, és harmóniába hozza az egész családot. Érdemes ennyit megtenni azért, hogy könnyebben hidalják át a nehéz időszakot együtt és békében.

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp