Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Egyszer minden szülő életében elérkezik az a felemelő, ám mégis szomorkás pillanat, amikor rádöbben: gyermeke felnőtt. Bár a mamahotel előnyei miatt ez az időszak jóval későbbre tolódott, semelyik szülő sem menekülhet a változástól. Amikor pedig hirtelen elcsendesül a ház, a büszkeség helyett előfordul, hogy csak a reménytelenség, és magány marad. Mi lesz most? Hogyan kellene most tovább élni? Miért ilyen nehéz elviselni, ha a gyermekek elhagyják a családi fészket?

Az élet rendje

 

A szülővé válás teljesen felforgatja életünket. Új fontossági sorrend alakul ki, új feladatokat kapunk, és plusz felelősség rakódik a vállunkra. A gyermekek több éven keresztül hatalmas figyelmet és gondoskodást igényelnek. Természetes, hogy ilyenkor saját igényeink háttérbe szorulnak. 

A kamaszkor elérkeztével aztán a gyermekek egyre önállóbbá válnak, idővel pedig elérkezik a pont, hogy teljesen függetlenek szeretnének lenni. Elhagyják a családi házat, egyetemre mennek, dolgozni kezdenek, vagy egy másik országban kezdenek új életet. 

Bár manapság egyre később döntenek a fiatalok a különköltözés mellett, előbb-utóbb a szülők egyedül találják magukat a családi házban. Ekkor alakul ki az üresfészek-szindróma.

A változás megviseli a szülőket. Ez az időszak lényegében egy gyászfolyamathoz hasonlít. A szülőknek el kell búcsúzniuk korábbi szerepeiktől, amely életük egy meghatározó része volt. Ezt sokan nehezen tudják kezelni, feldolgozni, emiatt fájdalmat, reményvesztettséget, motiválatlanságot éreznek. Nem ritka a szorongás vagy depresszió kialakulása sem. 

 

Miért olyan nehéz? 

 

Akár pozitív, akár negatív, a változásokkal sosem könnyű megbirkózni. Ha a gyermek elhagyja a családi fészket, akkor az megviseli a szülőket. Nehéz elfogadni, hogy akit mindentől óvtunk, akiről éveken keresztül gondoskodtunk, megváltozott, már nem gyerek többé. Máshogy tekintünk rá, nem szólhatunk bele kéretlenül a dolgaiba, már kevésbé függ tőlünk. Gyakran a találkozások száma is megritkul. 

Ha a gyerekek felnőnek, a szülők válláról rengeteg feladat, felelősség, és stressz kerül le. Sokkal több idejük marad magukra. Ez viszont elsőre ijesztő lehet. 

A házastársaknak újra kell definiálni a kapcsolatukat. Ilyenkor gyakran előkerülhetnek azok a problémák, amelyet korábban időhiány miatt nem tudtak megoldani. Újra meg kell ismerniük a másikat, hiszen erre a gyermeknevelés mellett kevés idő jutott. Ez pedig embert próbáló feladat lehet. 

Emellett saját magukat is újra meg kell ismerniük. Meg kell találniuk, hogy mi az, ami örömet szerez. Új célokat és kihívásokat kell kitűzniük. 

Ha a gyermek házasságot köt, vagy gyereket vállal, az tovább bonyolítja a helyzetet. Ebben az esetben a szülőknek új szerepeket kell elsajátítania (anyós-após, vagy nagyszülő), ebbe szintén bele kell rázódni. 

 

Hogyan lehet átvészelni?

 

Közeleg az az időszak, amikor gyermeke el fogja hagyni a családi fészket? Bár mérhetetlenül büszke rá, ettől függetlenül elszomorítja? Bár idő kell ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet, néhány aprósággal megkönnyítheti az átállást. 

  • Próbáljon tudatosan felkészülni! Ha tudja, hogy gyermeke abban az életkorban van, amikor már elköltözhet, akkor lélekben készítse fel magát, hogy ne érje váratlanul a kialakult helyzet.
  • Mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy ez az élet rendje! Ha a gyermek el akarja hagyni a családi házat, és képes önállóvá válni, az nem azt jelenti, hogy szülőként kudarcot vallott. Sokkal inkább azt, hogy képes volt felelősségteljes gyermeket nevelni, aki bármikor megállja a helyét. Emiatt pedig legyen büszke magára! Hiszen sikerült az, amit eltervezett. 
  • Keressen új célokat, kihívásokat, hobbikat! Így motivált maradhat, és könnyebben megtalálhatja a helyét az új életszakaszban. 
  • Soha ne hibáztassa gyermekét azért, mert elhagyta Önt! Ne okozzon neki lelkiismeretfurdalást, ezzel pont az ellenkező hatást válthatja ki. 
  • A beszélgetés mindig segít. Nem szégyen, ha elmondja gyermekének az Önben kavargó érzéseket. Lehetséges, hogy a kalandvágy mellett benne is lesz némi félsz azzal kapcsolatban, hogy mennyire képes megállni a helyét a világban. Ha megosztják egymással ezeket az érzéseket, az tovább erősíti a kapcsolatukat. 
  • Ne feledjük, nem vagyunk egyedül! Valószínűleg házastársunk is hasonló problémákkal küzd. Nyújtsunk támaszt egymásnak a nehezebb időkben, és kölcsönösen segítsük egymást! 

 

Élje meg örömmel az új életszakaszt!

 

Egy egy új életszakasz rengeteg félelemmel járhat. Hogyan tovább? Mi vár ránk? Tartogat még valamit az élet? Ezek a kérdések bárkit elbizonytalaníthatnak. A változásokkal járó stressz a levét pedig környezete, házastársa, vagy gyermekei ihatja meg. 

 

A Mannacsepp biztos pontot jelenthet a bizonytalan időszakban. Segítségével erős lelki állóképességre tehetünk szert, amelynek köszönhetően könnyebben alkalmazkodunk az új helyzethez. Csökkenti a változással járó stressz káros hatásait, és gondoskodik arról, hogy kiegyensúlyozottak lehessünk. 

Találja meg újra valódi önmagát!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp

 

 

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Baloghné Tóth Edit Nekem először elég fura volt. Az első két hétben egy csomó rossz emlék eszembe jutott édesanyámmal kapcsolatban. Aztán mintha elvágták volna, kisimult minden. Már rég nem voltam ilyen nyugodt.
Tetszik · 6 · körülbelül 1 hete