Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

A mai ember még mindig nem tanulta meg, hogyan kell a gyászt kezelni. “A szomorkodás már nem hozza vissza”. “Erősnek kell maradnod”. “Ne lássák rajtad, hogy fáj”. Ha egy traumán megy keresztül, valószínűleg szembenézett már hasonló “vigaszokkal”. Pedig a gyász egy teljesen természetes folyamat, amiben semmilyen szégyellnivaló nincs. De miért fontos, hogy természetes módon megéljük a gyászt? Hogyan tehetjük könnyebbé ezt az időszakot?

Mi történik, ha gyászolunk?

 

Egy hozzánk közel álló elvesztésekor iszonyatos űrt érzünk magunkban. A gyász nem az elhunyt iránti tiszteletet, vagy a veszteség nagyságának felmutatása. Sokkal inkább egy trauma, amit fel kell dolgozni, hogy visszatérhessünk korábbi életünkbe. 

A gyász egy gyógyulási folyamat. Lehetővé teszi, hogy összeszedjük magunkat, megtaláljuk régi önmagunkat. 

Nem tudjuk meghatározni, hogy mennyi az az idő, amíg “illik” vagy “szükséges” gyászolni. Van, amikor már néhány hét vagy hónap elég lehet, máskor évek múlva sem könnyű beszélni a történtekről.

Sokan azt hiszik, a gyász csupán a halálhoz köthető. De ez nem így van.Meggyászolhatunk más, fájdalmas, esetleg tragikus eseményeket is: válást, egy barátság megszakadását, külföldre költözést, munkanélküliséget, nyugdíjazást…

Életünk szerves része, amitől senki nem menekülhet. Előbb-utóbb elérkezik az a pont, hogy mindenkinek át kell élnie. Egy élet során többször is szembesülhetünk vele. De sosem lesz könnyű szembenézni ezzel.

 

Az illegális gyászról

 

Annak ellenére, hogy a gyász mindig is életünk része volt, és lesz, a társadalmi elvárások megnehezíthetik az amúgy sem könnyű helyzetet. Vannak olyan szituációk, amikor a gyászt mások nem tartják természetesnek. Amikor nem tartják elfogadhatónak. Amikor illegális. 

Ilyen például: 

  • Illegális gyász, ha olyasvalakit gyászolunk, aki nem állt velünk olyan szoros kapcsolatban (például egy kollégát, szomszédot, vagy kedves ismerőst)
  • Illegális gyász, ha nem úgy gyászolunk, ahogy mások elvárják (nem mutatjuk ki érzelmeinket, vagy nem annyi ideig gyászolunk, ami illendő lenne)
  • Illegális gyász, ha a háziállatunk halála miatt gyászolunk (sokan úgy gondolják, hogy ez csak egy állat, majd lesz másik, felesleges gyászolni)
  • Illegális gyász, amit egy magzat elvesztése miatt érezhetünk- hiszen ő még nem is ember, amúgy is, majd lesz másik gyermekünk
  • Illegális gyász, ha mentálisan vagy fizikailag sérült gyermekünk miatt gyászolunk (hiszen örüljünk, hogy megszületett, hogy él, és amúgy is, az állapotát lehet javítani)

Teljesen mindegy, hogy mi az, ami ekkora traumát okozott nekünk. Nincs olyan, hogy valamit meg szabad gyászolni, más valamit pedig nem. Ne törődjünk másokkal, éljük meg a gyászt, hiszen csak így tudunk meggyógyulni!

 

A gyász szakaszairól

 

Biztosan hallott már a gyász 5 szakaszáról, amely Elisabeth Kübler-Ross pszichiáter nevéhez fűzödik. Ezek a szakaszok: 

  • Tagadás: “Ez nem történhetett meg!”
  • Harag “Biztos, hogy az ő hibája!”
  • Alkudozás “Mi lett volna, ha másképp történik…”
  • Depresszió “Már semmi sem lesz ugyanolyan.”
  • Elfogadás “Igen megtörtént. Sosem feledem, de megtörtént. És túléltem.”

Annak ellenére, hogy viszonylag sok embernél ebben a sorrendben játszódnak le a folyamatok, nem biztos, hogy Önnél is így fog történni. Előfordulhat, hogy egy-két szakasz kimarad, felcserélődik, vagy egyes szakaszok hosszabbak, míg mások rövidebbek lesznek. Ez nem probléma. Gyászoljon úgy, ahogy tud, és ahogy szeretne. 

 

Ne szégyellje az érzéseit!

 

Bár nincs egy jól bejáratott módszer, ami segít megszabadulni a fájdalomtól, van néhány dolog, ami segíthet. 

Első lépésként fel kell ismernünk a fájdalmat. Nyugodtan valljuk be magunknak, hogy rosszul érezzük magunkat. Hogy fáj az, ami történt. Ne tagadjuk! Ugyanis így nem tudunk elindulni azon a lelki úton, ami a gyógyulás felé vezet. 

Ebből következik, hogy ne tagadjuk meg magunktól a fájdalmat. Engedjük, hogy rosszul érezzük magunkat, hogy levertek legyünk, hogy sírjunk. Ez a viselkedés teljesen normális. Ha pedig elfojtja ezeket az érzelmeket, akkor tüskeként benne marad a lelkében. A tüskék pedig idővel megmérgezik Önt. 

Ne hallgassunk másokra! Ne foglalkozzon azzal, hogy a szomszéd vagy a kollégák vagy akár a párja szerint hogyan kellene megélnie ezt az időszakot. A gyász mindenkinél más és más. Valaki nem bírja, ha nem tudja kimutatni az érzelmeit. Más retteg attól, hogy felfedje fájdalmát. Van, aki könnyen túllendül ezen a traumán. Másnak évek kellhetnek a gyógyuláshoz. 

Vannak olyan esetek, amikor viszont komoly problémák alakulhatnak ki. Ha például szorongani kezd, esetleg depresszióvá válik, vagy éveken keresztül benneragad ebben az állapotban, érdemes szakemberhez fordulni.

 

Ne hagyja, hogy tönkretegye!

 

A traumák feldolgozásakor fontos, hogy lelki állóképességünk a topon legyen. Hiszen csak így birkózhatunk meg a kínzó fájdalommal. Csak így fogunk tudni visszatérni régi életünkhöz. Csak így fogunk tudni meggyógyulni!

Lelki állóképessége javításáért a Mannacsepp szedésével is tehet! Ez a természetes étrendkiegészítő gondoskodik lelki erősségünk fejlesztéséről, a lelki egészség fenntartásáról és a kiegyensúlyozott lelki állapotról. Ne hagyja, hogy egy trauma tönkretegye életét! Erősítse lelki állóképességét minden egyes nap!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp

 

 

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Vyviora Zsuzsanna Éva 1 hónapra nem drága és megéri! Sokat idegeskedtem, begörcsölt a gyomrom,nyakam, stb! Mióta szedem,azóta nyugodtabb vagyok sokkal és fizikailag is jobban vagyok! Alvás problémám is megszűnt!??
Tetszik · 6 · körülbelül 1 hete