Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Néha történnek olyan felfedezések, amelyek egész hitrendszereket borítanak fel. Ilyen volt Galilei felfedezése, hogy nem a föld a világegyetem középpontja. Tudósok most újabb meglepő tényre jöttek rá: lehetséges, hogy agyunk nem is az a szervünk, mely érzelmeinket irányítja! De akkor ki a főnök igazából? Ki a felelős a negatív érzelmeinkért? Olvassa el a cikket, és kiderül!

Mi az a microbiom?

 

Az elmúlt évtizedek során a kutatók nagy hangsúlyt fektettek az emberi szervezetben található microbiom vizsgálatára, és nem véletlen. Egészségünket nagyban meghatározza a microbiomunk állapota, mely a a beleinkben élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) összessége. De vajon mi köze ennek érzelmeinkhez? A legújabb kutatások szerint bizony elég sok…

 

Miért olyan fontos bélrendszer?

 

Nem véletlen terjedt el Hipokratész híres mondata, miszerint a „a betegség a belekben lakozik”, ugyanis tudósok már az ókorban rájöttek arra, hogy bélrendszerünk állapota nagyban befolyásolja egészségünket. A microbiom felelős a betegségmentes életért, az egészséges fizikumért és a jó közérzetért. A microbiom összetevői kényes egyensúlyban vannak, és ez az egyensúly könnyen felborulhat. Ennek oka lehet az egészségtelen táplálkozás, túlzott stressz, káros szokások (dohányzás, alkohol-és kávéfogyasztás) vagy épp antibiotikumhasználat. Ha pedig felborul az egyensúly, az bizony komoly, krónikus betegségekhez vezethet. De lehetséges, hogy nem csak fizikai, hanem mentális állapotunkra is hatással van?

 

Második agyunk: a bélrendszer?

 

A microbiom-bél-agy tengely összefüggéseit egyre több kutató veszi górcső alá. A bélrendszerünk és agyunk között kommunikációs útvonalak találhatók, a zavartalan kommunikációról pedig az idegsejtek, immunsejtek és egyéb mediátor anyagok gondoskodnak. Azt tudtuk, hogy az agyunk üzeneteket küld az emésztőrendszerünknek. Mára az is kiderült, hogy a beleink 9-szer annyi üzenetet küldenek az agyba, mint fordítva. Ezek az üzenetek határozzák meg például azt, hogy agyunk hogyan válaszol a stresszre, hogyan szabályozza az immunrendszert, de még az új agysejtek növekedését is. Sőt, az érzelmeinket is közvetlenül befolyásolják. A kapcsolat tehát egyértelmű!

 

Gyenge microbiom=hullámzó érzelmek?

 

Kutatók egyre több kísérlettel igazolják, hogy a bélflóra mentális állapotunkat is nagyban befolyásolja. Ilyen volt például, mikor amerikai kutatók három, nőkből álló csoporton vizsgálták az, hogy a probiotikummal dúsított joghurt fogyasztása befolyásolja az érzelmeket. Az első csoportban lévő négy héten át naponta kétszer ettek joghurtot, a második csoport résztvevői sima joghurtokat fogyasztottak, a harmadik csoport pedig nem kapott ilyen termékeket. Ezután arra jöttek rá, hogy az első csoportba tartozó hölgyek érzelmei aktivitásai alacsonyabbak voltak, míg a másik két csoport tagjai erőteljesebb, olyankor szélsőséges érzelmeket mutattak.

Ha tehát:

Gyakran ingadozik a hangulata
Erőteljes, szélsőséges érzelmeket mutat (az egyik pillanatban például örül, a másikban pedig már könnyekben tör ki)
Kedvetlen, unott, nem leli örömét a megszokott dolgaiban
Akkor valószínűleg érzelmei változásának hátterében a bélflóra egyensúlyának felborulása áll.

 

Mi a megoldás?

 

Bár a bélben található baktériumok nagyban függnek a külső tényezőktől is (mint például a jó-rossz baktériumok egyensúlya, stressz, vagy antibiotikumok használata), táplálkozásunkkal igenis sokat tehetünk az egészséges microbiomért.

Először is: mellőzzük a szénhidrát alapú táplálkozást! A túlzásba vitt szénhidrát gyulladásokhoz vezet, a tartós gyulladások pedig olyan betegségekhez, mint a Parkinson-kór, Alzheimer-kór, cukorbetegség, depresszió, vagy éppen szorongás.

Ha leszámoltunk a szénhidráttal, akkor jöhetnek a rostos gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, magvak és diófélék, illetve a probiotikumot tartalmazó élelmiszerek (kovászos uborka, savanyú káposzta, élőflórás joghurtok).

 

Ezen kívül még számos más módszer is létezik. Ha érdekli egy olyan különleges megoldás, amelyik egyszerre az agyunkat és az idegrendszerünket is támogatja, sőt a bélflóránk helyreállításában is segít, akkor kattintson a linkre!

 

Testi-lelki harmónia

 

Forrás: eletero.info