Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

A stressz az emberi lét fontos része, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és határozottan reagáljunk a kihívásokkal vagy veszélyes helyzetekkel szemben. A megengedettnél több stressz viszont komoly hatással lehet az általános egészségi állapotunkra, és az alvás minőségére. Olvasson tovább és tudja meg, hogy hogy milyen kölcsönhatásban van egymással a két dolog!

Mi a stressz?

Röviden elmondható, hogy a szervezet fiziológiai és mentális válasza a fenyegetésre. Amikor egy stresszes helyzettel szembesülünk az agy beindítja a harcolj vagy menekülj reakciót, amely a hormonok, például az adrenalin felszabadulásával kezdődik. Ezek a hormonok izomfeszülést, légzés- és pulzusszám-, vércukorszint-, valamint vérnyomás emelkedést, magasabb éberségi szintet, csökkent fájdalomérzékenységet és lelassult emésztést okoznak.

>>Folytatás>>

A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

Hogyan segít a Manna csepp?

Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

A hosszan tartó és ismétlődő stressz hatásoknak való kitettség azonban krónikus stresszhez vezet, ami jelentős mértékben károsíthatja az egészséget. Ezért fontos azonosítani és kezelni a mindennapi élet gyakori kiváltó okait és stressz forrását.

Az alvás-stressz ciklus

A stressz csökkentésének témájában az egyik sarkalatos pont a minőségi alvás. Igen ám, de a 22-es csapdájába eshetünk, mert ha stresszesek vagyunk nem tudunk aludni, és ha nem tudunk aludni még inkább stresszesek leszünk, mígnem bekerülünk egy ördögi körbe. 

Hogyan befolyásolja a stressz az alvást?

A krónikus stressz felborítja az alvás-ébrenlét ciklust, a belső órát, amely megmondja a szervezetnek, hogy mikor kell elaludni, és mikor kell ébernek lenni. A stressz csökkentheti a mély alvást, amely nélkülözhetetlen a mentális és fizikai egészség szempontjából, nem mellékesen az álmok minőségét is befolyásolja. 

Az álmatlanság oka a stresszre adott válaszreakcióban keresendő. A harcolj vagy menekülj reakció azonnali élettani változásokat idéz elő, amelyek azonban megnehezítik az alvást. 

  • Izomfeszültség: A túl sok feszültség megzavarhatja a nyugodt alváshoz szükséges ellazulást.
  • Emelkedett pulzusszám: Az egészséges alvás ennek az ellenkezőjét követeli meg – lelassult szívverést és légzést.
  • Emésztőrendszeri hatások: A túlzott stressz hatással lehet az emésztőrendszerre, gyakran gyomorrontást, hasmenést vagy székrekedést okoz, ami kényelmetlen lehet az alvás közben.

Hogyan befolyásolja az alvást a stresszt?

Az elégtelen alvás jelentősen befolyásolja a stressz szintjét és az általános hangulatot. Azok, akik jobban aludnak, kevesebb negatív érzelmet élnek át, és gyorsabban tudnak felépülni egy stresszes esemény után. Biológiai szinten a rossz alvásminőség és az alvásmegvonás befolyásolja a stresszel kapcsolatos paramétereket, beleértve a kortizolszintet és a szisztémás gyulladást. 

Az ördögi kör megszakítása

A stressz csökkentése jótékony hatással lehet az alvás minőségére, és fordítva. Nem vagyunk egyformák, ezért nem tudunk mindenki számára csak egy alvást segítő tanácsot adni, érdemes kísérletezni, mire megtaláljuk a számunkra legjobb megoldást. 

  • Az ágy, a hálószoba a pihenés, relaxáció helyszíne legyen. Tartsa a hálószobát hűvösen, sötéten és csendesen, és itt kerülje a munkát, az evést és a tévénézést. 
  • A koffein fogyasztása megnehezítheti az elalvást, ezért próbálja korlátozni a bevitelét reggelre és kora délutánra.
  • Kerülje az alkoholt és a dohányzást, ugyanis a lefekvés előtti négy órán belüli alkohol és dohányzás negatív hatással lehet az alvás minőségére.
  • Alvási ütemterv, vagyis ha minden nap körülbelül ugyanabban az időben ébred és alszik, megkönnyítheti az elalvást, és hozzájárulhat a hosszabb és jobb alváshoz. 
  • A napközbeni rendszeres napfénynek való kitettség, különösen reggel, segíthet a belső alvás-ébrenléti óra szabályozásában. Lefekvés előtt kerüljük az erős mesterséges fényeket, mivel ezek megnehezíthetik az elalvást.
  • A rendszeres testmozgás csökkentheti a stresszt és javíthatja a hangulatot, valamint az alvás minőségét és időtartamát. 

Hogyan kezelje a stresszt a jobb alvás érdekében?

Bár a jó alvás kulcsfontosságú, de nézzünk a probléma mélyére, keressük meg a stresszforrást, és törekedjünk annak a megszüntetésére. 

Tartsa magát távol a negatív hírektől: A negatív eseményekről szóló hírek erősíthetik a stressz és a szorongás érzését. Próbálja meg napi egy-két alkalomra korlátozni a hírportálok nézegetését, és tartsa távol az elektronikus eszközöket a hálószobától.

Legyen hobbija: A hobbiban való részvétel jobb pszichés közérzettel és jobb alvással jár.

Lazítson lefekvés előtt: Keressen egy pihentető tevékenységet, például olvasást, jógát vagy egy meleg fürdőt, melyeket építsen bele esti rutinjába. 

Tartsa fenn kapcsolatait: Ne hagyja, hogy a stressz elszigetelje Önt barátaitól és családtagjaitól. A szeretteink jelenléte segíthet megvédeni a stresszes életesemények mentális egészségügyi hatásaitól.

Tudvalevő, hogy még ha úgy is érezzük, hogy el fog múlni a stresszes állapot, annak állandó jelenléte maradandó nyomot hagy bennünk, aminek mentális egészségünk issza meg a levét. Ebben az esetben a stressz okozta menekülés állapota blokkolja elménket, mellyel a negatív élmények mintegy beleivódnak tudatunkba. 

A Manna csepp segítséget nyújt abban, hogy könnyen és egyszerűen fel tudjuk oldani a blokkokat, és ne csak látszólag, de valóban megszabaduljunk a lelki béklyótól. A Manna csepp összetevőinek köszönhetően, a virágesszenciák jóvoltából nap mint nap könnyen szinten tarthatja teste és lelke mentális egyensúlyát.