Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Magyarországon évente kb. 20 ezer válásra kerül sor. A válás tényének elfogadása sosem egyszerű, rengeteg könnyel, veszekedésekkel és végeláthatatlan ajtócsapkodásokkal járhat együtt. És akkor még nem is beszéltünk arról, milyen nehéz lelkileg átvészelni! Lelkünben állandósul a csalódás, a fájdalom, a harag, a féltékenység, vagy a szomorúság. Mi az, ami segíthet, hogy ez a trauma ne okozzon életre szóló károsodást?

A válás lelki hatásai

 

A válás tényének elfogadása sosem egyszerű. A közösen eltöltött évtizedek, a rengeteg emlék, a közös élmények, a közös háztartás, a gyermeknevelés ezer szálon köt össze a másikkal. Természetes, hogy amikor ennek vége szakad, akkor nem tudjuk, merre tovább. 

A fájdalom, a csalódás, a szomorúság, a harag, a reményvesztettség, a kétségbeesés, mind a válás velejárói. 

Sokan ilyenkor lelkiismeretfurdalást éreznek, mert félnek, nem tettek meg mindent házasságuk megmentéséért. Mások kudarcként élhetik meg, és megkérdőjelezik saját értékeiket. Az sem ritka, ha szégyenérzet keríti hatalmába, hiszen másoknak miért sikerülhet, és Önnek miért nem?

A válás akár hónapokig, évekig is elhúzódhat. Az ebben az időszakban tomboló érzelmi viharok teljesen kimeríthetik lelki tartalékainkat. Ez pedig egyenes út a mentális betegségekhez, például a depresszióhoz, a szorongáshoz vagy a szenvedélybetegségekhez. 

Ebben a helyzetben különösen nehéz megőrizni lelki egészségünket. Ez pedig életünk több területére is hatással lehet (például  munkahelyi teljesítményünk romlik, eltávolodunk barátainktól vagy családunktól). 

A válás mindig egy krízis, egy trauma az ember számára. Épp ezért a gyásszal kapcsolatos érzéseket élhetünk át.

 

Válás szakaszai

 

A válás időszakában érzelmeink folyamatosan változnak. Általában 5 különböző szakasz követi egymást, épp úgy, ahogy a gyász során. 

 • Tagadás: Kezdetben tagadásba menekülünk. (Ez biztosan nem lehet igaz, csak egy rossz álom, velünk ez nem történhet meg)
 • Sokk: a félelem, pánik, és dühöngés időszaka. Rettegünk a jövőtől, a magánytól, a pénzügyi megélhetésünktől, attól, hogy képesek leszünk-e megállni a helyünket egyedül is. Előfordul, hogy a sokk annyira leterít, hogy csak otthonunk kényelmében érezzük biztonságba magunkat, és semmilyen külső ingerre nem tudunk reagálni. 
 • Hullámvasút: hol jobban érezzük magunkat, hol rosszabbul. Hol reménykedünk abban, hogy menthető még a házasság, hol rettegünk a változástól, a jövőtől. A depresszió kialakulására ebben a fázisban van a legnagyobb esély. 
 • Alkudozás: ebben az időszakban a felek reménykedhetnek a házasság megmentésében. Erőfeszítéseket tesznek például a külső megváltoztatására, vagy bizonyos rossz szokások elhagyására. Ha viszont a változás nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, visszacsúszhatunk a kezdeti fázisba.
 • Elfogadás: A felek elfogadják, hogy házasságuknak ténylegesen vége. Rájönnek arra, hogy a jövőre kell koncentrálniuk, és új kihívásokat, célokat keresnek. Ez a megbocsátás időszaka. 

Egy házasság végét épp úgy meg kell gyászolnunk, mint egy hozzánk közel álló elvesztését. Csak ezt követően szabadulhatunk fel. 

 

Hogyan dolgozza fel?

 

A válás különösen fájdalmas időszak, teljesen mindegy, hány éves, hány évet töltöttek el együtt, milyen helyzetben vannak. Viszont nem lehetetlen! 

 • Sose fojtsa el érzelmeit! Ha nem éli meg a szomorúságot, a reményvesztettséget, a csalódást, a haragot, akkor ezek a kellemetlen érzések elraktározódnak lelkében. Ezek pedig idővel megbetegíthetik. 
 • A család, a barátok nagy segítséget jelenthetnek a nehéz időkben. Ne féljen segítséget kérni tőlük!
 • A terheket nem kell egyedül viselnie. Szükség esetén forduljon szakemberhez, aki kellő támogatást nyújt ahhoz, hogy visszaszerezze élete felett az irányítást. 
 • Természetes, hogy aggódik a jövő miatt. Jó módszer, ha ilyenkor könnyen elérhető, apró célokat tűz ki maga elé! Ha ezeket sikerül megvalósítania, akkor az segít önbizalma visszanyerésében. Így máris pozitívabban tud hozzáállni az új kihívásokhoz. 
 • Tudatosítsa magában, hogy nincs könnyű helyzetben, de túl fogja élni! Akármennyire is nehéz most, ez egy átmeneti időszak. Egyszer vége lesz. Utána pedig büszke lehet magára, hogy sikerült átvészelnie!
 • Legyen magával kíméletes! Ne hagyja, hogy az önvádaskodás, a negatív gondolatok meghatározzák mindennapjait. 
 • Az átélt tapasztalatokat erősebbé teszik Önt, fontos leckéket taníthatnak meg, amelyeket a jövőben kamatoztathat. 

 

Ne rokkanjon bele a válásba!

 

A válás okozta érzelmi feszültség miatt könnyen a padlón találhatjuk magunkat. Rettentő nehéz lesz felállnia. De nem lehetetlen, minden csak Önön múlik!

A Mannacsepp természetes étrendkiegészítő segít megszabadulni a terhektől, amikor már túl nehéz ezeket cipelni. Rendszeres szedésével könnyebben dolgozhatja fel a válással járó traumát, megszabadíthatja a mindennapos feszültségtől és stressztől, és elég erőt ad, hogy bátran nézhessen szembe a változásokkal. 

Ne hagyja, hogy a válás életre szóló sebet okozzon! Őrizze meg lelki egészségét a Mannacseppel!

RENDELJE MEG A MANNA CSEPPET MOST! (Kattintson a linkre!)

 

Megrendelem

 

Ha szeretne többet megtudni a Manna cseppről, kattintson a linkre:

 

Érdekel a Manna csepp

 

 

Hozzászolt Mannacseppek.info nyilvános bejegyzéséhez.
Baloghné Tóth Edit Nekem először elég fura volt. Az első két hétben egy csomó rossz emlék eszembe jutott édesanyámmal kapcsolatban. Aztán mintha elvágták volna, kisimult minden. Már rég nem voltam ilyen nyugodt.
Tetszik · 6 · körülbelül 1 hete