Természetes támogatás a léleknek
Maradt kérdése? Telefonon rendelne? +36 20/432-0222 (H-P: 9:00-15:00) ugyfelszolgalat@mannacsepp.hu

Néha lehetetlennek tűnik kikelni az ágyból egy jó éjszakai alvás után, akkor ennek oka a lelki kimerültség. Lehet, hogy az utóbbi időszakban megerőltető volt a munkád, vagy egyáltalán nem úgy foglalkozol magaddal ahogy kellett volna. Mi az oka annak, ha azt érzed elfogyott az erőd?  

  Mi a lelki kimerültség?

  A mentális kimerültség a rendkívüli fáradtság érzése, amelyet egyéb érzések jellemeznek, beleértve az apátiát, a cinizmust és az ingerlékenységet. Lehet, hogy lelkileg kimerült vagy, ha nemrégiben átestél egy hosszú távú stresszhelyzeten, ha nehezen tudsz a feladatokra koncentrálni, vagy nem érdekelnek azok a tevékenységek, amelyeket általában élvezel.

  >>Folytatás>>

  A problémák sosem fogynak el, a lelkierőnk igen! 

  Hogyan segít a Manna csepp?

  Kérje az ingyenes tájékoztatónkat!

  Töltse ki a következő űrlapot és máris küldjük a legfontosabb információkat!

  Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
  E-mail cím nem megfelelő
  Az űrlap kitöltésével elfogadom, hogy a Mannacsepp.hu elektronikus leveleket küldjön az e-mail címemre.

  Hogyan lehet lelkileg kimerülni?

  A mentális kimerültség teljesen lehetséges, és valószínűleg gyakoribb, mint kellene. Hosszú ideig tartó stressz vagy intenzív érzelmek után mentális kimerültség következik be. A lelki kimerültséget sok minden okozhatja. 

  Általában azonban az emberek mentálisan fáradtnak érzik magukat, miután hosszú távú stresszt élnek át. Mindez növeli az ember kognitív terhelését vagy csökkentik erőforrásaikat.Ahogyan a testünk produkálja a tüneteket, úgy elménk is megmutatja a mentális kimerültség jeleit, ha nem vigyázunk megfelelően.

  Mik a lelki kimerültség tünetei?

  Honnan tudod, hogy lelki kimerültségben szenvedsz? A mentális kimerültség tünetei a fárasztó munkától kezdve, a barátsággal és élettel kapcsolatos mély apátia érzéséig terjedhetnek. Cinizmusnak, ürességnek, fókuszálási képtelenségnek, sőt reménytelenségnek tűnik.

  Ez a mentális fáradtság kiválthatja a szimpatikus idegrendszert is, ami pánik, szorongás és aggodalom érzéséhez vezethet. Ezek a mentális kimerültség tünetei hihetetlenül megnehezíthetik a mindennapi életet.

  Ennek ellenére a tünetek megértése segít szembeszállni velük, és megtanulni, hogyan lehet legyőzni a mentális kimerültséget. 

  A mentális kimerültséggel kapcsolatos érzelmi tünetek:

  • A szokásos tevékenységek iránti érdeklődés hiányának érzése.
  • A motiváció hiánya a munkában és a magánéletben.
  • Életcél hiánya.
  • Hangulat és ingerlékenység.
  • Könnyen megharagszol másokra. 
  • Cinizmus, kétség és pesszimizmus.
  • Kitartó érzés, hogy valami rossz fog történni
  • Folyamatosan túlterheltnek vagy stresszesnek érzed magad.
  • Depresszió és szorongás.

  A mentális kimerültséggel kapcsolatos testi tünetek:

  • Fáradtság vagy kimerültség, még egy teljes éjszakai pihenés után is.
  • Alvászavarok és ezzel kapcsolatos változások (túl sok vagy túl kevés).
  • Fejfájás, testfájdalmak és izomfeszültség.
  • Az étvágy változásai.
  • Gyomor problémák és emésztési zavarok.
  • Megmagyarázhatatlan vagy gyakori megfázás.
  • Magas vérnyomás vagy szabálytalan szívverés.

  A mentális és érzelmi kimerültség 7 gyakori oka

  Bár sokféle stresszor okozhatja, hogy mentálisan kimerültnek érzed magad, az alábbiakban összegyűjtöttük a mentális kimerültség 7 leggyakoribb okát.

  1. Krónikus stressz

  Ez a lelki kimerültség leggyakoribb oka. A krónikus stressz folyamatosan éber állapotban tartja az agyat és a testet, ami idővel megviseli a közérzetet. 

  1. Bizonytalanság

  Az emberi stressz-reakciót úgy tervezték meg, hogy hatékonyan működjön a rövid távú stresszel szemben. Ez azonban kevésbé hatékony válasz az állandó, gyötrő bizonytalanság érzésére. 

   

  1. Munkahelyi stressz

  A munkahelyi stressz számos formát ölthet. Ez adódhat az értékek eltéréséből, a feladatok és prioritások kezelésének nehézségeiből, vagy egy nagy igényű, kockázatorientált munkakörből. 

  1. Családi problémák

  Kevés dolog stresszesebb, mint egy családtag miatti aggódás. Végső soron a családi problémák a lelki kimerültség komoly okai lehetnek.

  5. Több kötelezettségvállalás 

  A családról való gondoskodás mellett sok embernek más kötelezettségei is vannak – ezek a kötelezettségek részletekkel, ütemezéssel, logisztikával és kihívásokkal járnak Ha nem tudsz megfelelően priorizálni, fennáll a veszélye a mentális kimerültségnek. 

  6. Érzelmi stressz

  Több tucat dolog okozhat érzelmi stresszt. Az állandó negatív érzések, események és körülmények megnehezíthetik az ellazulást. Ez a fajta érzelmi kimerültség gyorsan mentális fáradtsághoz vezethet.

  7. Rossz öngondoskodás

  Ha elfoglalt vagy, vagy egy kicsit levertnek érzed magad, könnyen megeshet, hogy elhanyagolod az öngondoskodást. Ez azonban idővel hatással lesz azon képességedre, hogy rugalmasan kezeld a stresszes helyzeteket.  

  Mi lehet a megoldás?  

  Könnyű figyelmen kívül hagyni a mentális fáradtság tüneteit, amikor mindennapossá válnak. Ezért fontos, hogy időnként ellenőrizd magad, és lásd, hogy állsz fizikailag, érzelmileg és mentálisan. A mentális fáradtság olyan állapot, amely kezelhető és leküzdhető bizonyos változtatásokkal. Ezek közé tartozik az öngondoskodás előtérbe helyezése vagy az alvási ütemterv betartása.

  Ami hasznos, ha mindenekelőtt feltöltöd a saját energiaszintedet, és feloldod azokat a lelki blokkokat, amik hozzájárulnak a stressz és a traumák okozta károk csökkentéséhez. A Manna csepp ideális megoldás az energiaszint emelésére, mely által könnyebben helyre tudod állítani a testi-lelki harmóniát. 

  Ez a különleges "lélekvitamin" napi egy percben segít, hogy idegösszeomlás nélkül vészeljük át az igazán nehéz napokat is, és elalvás előtt még tudjunk mosolyogni.